Koning Albert zoekt uitweg uit Belgische chaos

Koning Albert II van België heeft de politieke chaos in zijn land voor enkele dagen bezworen. Maar een uitweg vinden lijkt ondoenlijk, middenin de nasleep van de economische crisis en met het voorzitterschap van de Europese Unie in het vooruitzicht.

Gijs Moes

De regering van de christen-democratische premier Yves Leterme kwam gistermiddag ten val doordat coalitiegenoot, de Vlaamse liberale partij Open VLD, het vertrouwen opzegde. De jonge partijvoorzitter Alexander De Croo hakte de knoop door, toen bleek dat er geen akkoord zou komen over het heikele thema van de tweetalige kieskring BHV.

„Gemaakte afspraken zijn niet nagekomen”, aldus De Croo in een verklaring. Bovendien was de regering van twee Vlaamse en drie Franstalige partijen toch al verlamd door interne tegenstellingen, zeggen liberale prominenten.

Zo ook oud-Kamervoorzitter Herman De Croo, de vader van de partijvoorzitter. „Je kunt geen geloofwaardige sociaal-economische politiek maken met telkenmale dat steentje van BHV in je schoen. Los dat probleem in ’s hemelsnaam eens op!”

Koning Albert houdt het ontslag van Leterme voorlopig in beraad. Voor hij het aanvaardt, wil hij de fractievoorzitters van de politieke partijen spreken. Albert zal die consultaties hard nodig hebben, want de mogelijkheden zijn bijna uitgeput.

Oud-premier Jean-Luc Dehaene moest op verzoek van de koning een uitweg zoeken uit het politieke doolhof BHV. Maar Dehaene kwam er niet uit, „ondanks zijn status als halfgod in België”, zoals politicoloog Carl Devos gisteren zei.

De grote vraag is nu: Als Dehaene het niet meer weet, wie dan wel? De tijd dringt, want België is vanaf 1 juli voorzitter van de Europese Unie. Het is eerder gebeurd dat de regering valt in een land dat EU-voorzitter is. Maar aan die klus beginnen zonder regering, dat is nog nooit vertoond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden