Koning Albert begint met formatieberaad

(Novum/AP) - De Belgische koning Albert II is maandag, een dag na de parlementsverkiezingen, begonnen met het formatieoverleg. Hij ontving de politieke leiders achtereen om bij hen de eerste meningen te peilen. De vorst accepteerde het ontslag van de regering onder leiding van premier Guy Verhofstadt die bij de verkiezingen flinke verliezen leed. Volgens protocol verzocht koning Albert de regering om aan te blijven tot er een machtsoverdracht kan plaatsvinden.

De christen-democratische partij CD&V van de premier van Vlaanderen Yves Leterme was zondag de grote winnaar. Leterme wordt door velen gezien als de nieuwe premier van België. Hij zelf meed maandag echter vragen in die richting tot na zijn overleg met de koning.

De nieuwe regering zal naar verwachting meer autonomie nastreven voor Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen bestaat veel kritiek op de Waalse socialisten, die er al lange tijd de politiek domineren, vanwege hun afkeer van hervormingen die in Europa gemeengoed zijn, zoals op het gebied van rechten voor werknemers. Leterme noemde het zondag absolute noodzaak dat de federale overheid in macht inboet ten faveure van de afzonderlijke Vlaamse en Waalse overheden.

De christen-democratische partijen wisten zondag veertig van de in totaal 150 zetels in de Kamer van Volksvertegenwoordigers te bemachtigen, een winst van elf zetels. De liberale partij van Verhofstadt en haar Franstalige equivalent kwamen samen uit op 41 zetels, een verlies van acht. Hun coalitiepartner, de socialisten, kregen 34 zetels, veertien minder dan in de vorige verdeling. De politieke schandalen die de Waalse socialisten de afgelopen tijd tergden zijn daar hoogstwaarschijnlijk voor een groot deel debet aan. De extreem-rechtse partij Vlaams Belang behaalde zeventien zetels, maar zal vanwege haar strenge immigratiebeleid weinig kans maken om te gaan regeren. De onafhankelijke nieuwkomer Jean-Marie Dedecker doet het goed met vijf zetels.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden