column

Kon ik mijn vreugde maar met iedereen delen

Sylvain Ephimenco Beeld Maartje Geels
Sylvain EphimencoBeeld Maartje Geels

Toen ik gisterenochtend opstond en de gordijnen openschoof, kon ik de weerspiegelde grimas op het raam niet ontwijken. De hemel was als door zink gemineraliseerd en het miezerde miljoenen levertranen voor mijn bittere ogen. Ik wist nog niet dat deze maandag wereldwijd tot Internationale Dag van het Geluk was uitgeroepen.

Maar ietsje later las ik dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder 7500 Nederlanders ouder dan achttien jaar het geluksgevoel had gepeild. Het resultaat was overweldigend: 88 procent van de volwassenen in dit land is de extatische top van het geluk dicht genaderd. Daarbij komt dat Nederland een plekje is opgeschoven op de lijst van gelukkigste landen ter wereld van het ‘World Happiness Report 2017’: met een zesde notering zijn we Canada (van Trudeau!) nu gepasseerd. En ik deel mee in deze euforie volgens de uitslag van mijn eigen ervaring met de CBS-geluksmeter (8,2 op een maximum van 10). Natuurlijk gebeurt het soms ook dat ik ’s nachts wakker schrik met in mijn dichtgeknepen keel de vrees dat ik binnenkort ernstig ziek, weduwnaar en dakloos word. Maar een goede opening van mijn krant en de afwezigheid van mijn naam in de brievenrubriek doen mijn gelukzaligheid meestal snel terugkeren.

Cultuurschok

Toch zijn er wel tijden geweest dat mijn gevoel van voorspoed dreigde te wankelen. Zo’n moment was er toen ik, een half jaar geleden en na een verblijf van twintig jaar, uit de grote stad aan de Maas vertrok om mij in een polder langs de IJssel te vestigen. Dit verlies van richtpunten kwam door de cultuurschok die ik in mijn nieuwe omgeving onderging. Al die onbekenden die me de hele dag groetten was nogal bizar. En dat teruggroeten, onervaren als ik was, heel vermoeiend in het begin. Aan de kassa’s van winkels werd ik door onbedekte vrouwen en meisjes vrolijk aangesproken. Er werd zelfs met mij gegrapt in een taal die ik kon verstaan! En voor zover ik me kan herinneren, ben ik nog door niemand op een scooter of door het open raam van een Golf GTI vervloekt en bespuugd omdat ik niet snel genoeg de straat overstak. Raar, nietwaar?

De grootste verschuiving vond in de supermarkt plaats, de dichtstbijzijnde op 3 kilometer van onze polder. Daar zag je mensen voortdurend met elkaar communiceren. Groepjes klanten en personeel, luid pratend met elkaar, druk gebarend en lachend tussen de schappen.

Wellicht is het gemakkelijker vanuit mijn nieuwe stek het geluk dat het CBS in kaart heeft gebracht te doorgronden. En misschien valt door het alomtegenwoordige geluk de positieve uitslag van de verkiezingen ook beter te begrijpen.

Kon ik mijn vreugde maar met iedereen delen en sommige verongelijkten overtuigen dat ze in een van de gelukkigste landen ter wereld leven. Weten mijn Turkse medeburgers dat ze in een land wonen dat op de schaal van geluk 63 plaatsen hoger scoort dan Turkije? Laat dan Denk en Erdogan even links liggen en ga jezelf snel op een gelukzalige pannenkoek met Hollandse stroop trakteren!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden