Komt wet voor het verplicht afstaan DNA er toch?

Het CDA heeft staatssecretaris Teeven van veiligheid opgeroepen om met een wetsvoorstel te komen dat het mogelijk maakt mensen te verplichten mee te werken aan een DNA-onderzoek. De oproep moet Teeven bekend in de oren hebben geklonken. Als Kamerlid pleitte hij in 2008 voor hetzelfde. Vandaag zal blijken of Teeven op het verzoek van het CDA, gesteund door zijn eigen VVD, ingaat.

De coalitiepartijen willen dat de staatssecretaris onderzoekt of het mogelijk is om iemand die misschien bij een misdrijf betrokken is, maar nog niet officieel als verdachte is aangewezen, gedwongen kan worden mee te werken aan een DNA-onderzoek. Nu kan dat alleen bij verdachten van misdrijven waar minstens vier jaar celstraf op staat.

Dat is niet altijd in het belang van het slachtoffer, stellen CDA en VVD. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wijst op een onopgeloste zaak van een 88-jarige vrouw, die op 'brute wijze' werd vermoord. De politie deed een oproep aan mensen die mogelijk betrokken waren om DNA af te staan. Achttien van hen weigerden dit. Daar komt bij, zo stelt Van Toorenburg, dat DNA-onderzoek lichamelijk niet ingrijpend is. Door middel van een wattenstaafje wordt wat wangslijm afgenomen.

Wel moeten er duidelijke voorwaarden zijn, vinden CDA en VVD. Zo gaat het te ver om een heel dorp te verplichten om DNA af te staan, zo meent VVD-Kamerlid Ard van der Steur. Ook moet het materiaal na het onderzoek meteen vernietigd worden.

Teeven kwam in 2008 niet verder dan pleiten voor verplichte medewerking aan DNA-onderzoek. Toenmalig CDA-minister Hirsch Ballin zag er niets in. Nu is Teeven als staatssecretaris zelf aan zet. Maar gedoogpartner PVV zal niet zomaar instemmen. Volgens PVV-Kamerlid Lilian Helder is de partij positief, maar ook erg kritisch. Met name omdat ook onschuldige mensen worden verplicht mee te werken.

Ook oppositiepartijen tonen zich weinig positief over het plan. De kwestie is volgens hen principieel: in plaats van het uitgangspunt dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen, moet iemand zijn onschuld aantonen door (verplicht) DNA af te staan.

Minderjarige moet al meewerken
Als het om minderjarige slachtoffers van zedenmisdrijven gaat, is Teeven er al wel uit. Gisteren stuurde hij een wetswijziging naar de Kamer die stelt dat minderjarige slachtoffers kunnen worden gedwongen DNA-materiaal af te staan. Dat is vooral van belang als het ontucht pas jaren later aan het licht komt, zoals bij het 12-jarige meisje uit Groningen dat eind maart beviel van een kind dat hoogstwaarschijnlijk verwekt werd door haar vader. Het is dan niet meer mogelijk om aan de hand van achtergebleven materiaal, zoals sperma, een eventuele familieband met de dader aan te tonen. Omdat slachtoffers mogelijk onder druk worden gezet om niet mee te werken aan het onderzoek, bijvoorbeeld vanwege een band met de dader, wil Teeven de afname van DNA verplichten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden