Komt oud-president Sarkozy dit debacle nog te boven?

Oud-president Sarkozy geeft een speech nadat hij is uitgeschakeld in de eerste ronde van de voorverkiezingen van Les Republicains. Beeld EPA
Oud-president Sarkozy geeft een speech nadat hij is uitgeschakeld in de eerste ronde van de voorverkiezingen van Les Republicains.Beeld EPA

Historisch, onverwacht, vernederend, de grootste schande uit z'n leven. Zo beschrijven de Franse kranten vandaag het verlies van Nicolas Sarkozy. Hij hoopte op glorieuze wijze het Elysée ter heroveren. Maar vier jaar na zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen, werd Sarkozy gisteravond al uitgeschakeld in de eerste ronde van de voorverkiezingen van zijn conservatieve partij Les Républicains.

Joost Morel

Het was een pijnlijke nederlaag - niet alleen politiek gezien, vooral ook persoonlijk - die gelijk het einde van zijn veertig jaar durende politieke carrière betekende. De oude 'chef van de staat' lag in de peilingen constant achter op oud-premier Alain Juppé. Beiden werden aan het einde van de campagne gedeclasseerd door die andere oud-premier: François Fillon, die diende tijdens het presidentschap van Sarkozy. Fillon behaalde tegen de verwachtingen in bijna de helft van de stemmen.

Gisteravond sprak Sarkozy zijn toehoorders, net als bij zijn verlies in 2012, ontspannen maar ook wat melancholisch toe. "Ik respecteer en begrijp de keuze van de kiezers voor een toekomst met andere politieke verantwoordelijken dan ik. (...) Ik krijg nu meer tijd voor passies in mijn privéleven en minder voor publieke passies. Het is tijd om mijn vrouw en kinderen terug te vinden."

De oud-president zei zichtbaar emotioneel nergens spijt van te hebben. "Ik verdedigde mijn waarden en mijn overtuiging, met vuur en passie. Waarbij Frankrijk altijd mijn enige zorg was."

Ook feliciteerde Sarkozy Juppé en Fillon, die het aanstaande zondag in de beslissende ronde tegen elkaar opnemen. "Het zijn beide persoonlijkheden met grote kwaliteiten die rechts Frankrijk eer aandoen." Maar zijn steun gaat uit naar zijn ex-premier Fillon. Sarkozy riep zijn aanhangers op om ook op Fillon te stemmen. "Ik heb veel eerbied voor Alain Juppé, maar de politieke keuzes van François Fillon staan veel dichter bij me. (...) De uitdaging waar Frankrijk voor staat heeft hij het best begrepen."

Mr. Nobody

Een vrij opvallende kleurbekentenis, aangezien de samenwerking tussen Sarkozy en Fillon tussen 2007 en 2012 zacht uitgedrukt niet optimaal was. Sarkozy hield als president graag zelf de leiding over de regering, waar premier Fillon in de wandelgangen 'Mr. Nobody' en 'Droopy' werd genoemd, naar de ietwat neerslachtige hond uit een Amerikaanse animatieserie. Sarko zag zichzelf als de 'patron' en Fillon als een 'medewerker'.

Een medewerker die nu, dankzij een hoge opkomst van 4 miljoen kiezers, zijn voormalige chef en de grote favoriet van de voorverkiezingen degradeerde. "Daarom was het een historische avond", zegt Henri Vernet, adjunct van de politieke redactie op de website van Le Parisien. "Een oud-president die vroegtijdig het toneel moet verlaten en daarnaast een outsider, die ver achter lag op de twee andere kandidaten en er toch met de zege vandoor gaat; dat is historisch." Volgens Vernet heeft Sarkozy een enorm risico genomen door zich verkiesbaar te stellen en is hij nu de grote onverwachte verliezer.

Waarschijnlijk betekent dit dat Sarkozy nooit meer zal terugkeren in de politiek, denkt Vernet. "Maar in de politiek moet je nooit nooit zeggen", nuanceert hij. "Misschien komt hij opnieuw terug."

In het overwegend linkse dagblad Libération maakt journalist Laurent Joffrin de grond gelijk met Sarkozy. "Hij is weggespoten met de hogedrukspuit." Kärcherisé zoals de Fransen dat noemen, afgeleid van de Duitse fabrikant van hogedrukreinigers. Joffrin: "Sarkozy ging net zo hard als een idioot op de rechter rijbaan. Hij vermenigvuldigde de verbale provocaties, hield bijeenkomsten in de vorm van stand-up comedy, en signeerde zijn boek ten overstaan van een hysterische menigte. Maar het mocht niet baten. Hij werd geëlimineerd door Droopy."

Herrieschopper Sarkozy

In de regionale Dépêche du Midi neemt journalist Jean-Claude Souléry Sarkozy ook op de hak. "Inderdaad, het is een gewoonte: het lukt Sarkozy altijd ergens een evenement van te maken. En het evenement van gisteravond werd z'n grootste ondergang. Opgejaagd en aan de kant gezet door zijn eigen mensen, zijn eigen partij. Het is de schande van z'n leven. Bij het erkennen van zijn verlies, tekende hij tegelijkertijd voor zijn pensioen."

En over de voorlopige winnaar van de republikeinen: "Fillon heeft als geen begrepen dat het rechtse publiek lang wachtte op een traditionele kampioen, een man die het tegenovergestelde is van herrieschopper Sarkozy, iemand die de politiek een zekere ernst teruggeeft."

Politiek redacteur Pascal Coquis zegt in Les Dernières Nouvelles d'Alsace: "Op 20 november is een bladzijde van de vaderlandse politiek omgeslagen. De wederopstanding ging gepaard met een verdwijning. Na een meesterlijke dreun heeft Sarkozy zijn politieke hoofdstuk afgesloten. In 2012 werd hij verloochend door alle Fransen, deze keer door z'n eigen politieke familie."

Het was niet alleen een uitschakeling, volgens journalist Michel Urvoy in de krant Ouest-France, "het was een vernedering voor Sarkozy. Verslagen door twee oud-premiers - waaronder z'n 'medewerker' Fillon - in een poging persoonlijk wraak te nemen op François Hollande."

Scherpe aanpak

Nu zullen Juppé en Fillon onderling uitmaken wie Hollande uit het Elysée verdrijft en het opneemt tegen Marine Le Pen. Sarko stond bekend om zijn harde standpunten in het immigratievraagstuk en strijd tegen het terrorisme. Daarmee hoopte hij kiezers weg te trekken bij de populaire Front National-kandidate Le Pen.

Juppé is de meest gematigde van de drie en Fillon is voorstander van een scherpere aanpak van wat hij 'islamitisch totalitarisme' noemt. Op economisch gebied liggen Fillon en Juppé dichter bij elkaar. Ze willen het aantal ambtenaren afschaffen en de 35-urige werkweek afschaffen. Van Fillon mag binnen bedrijven onderhandelt worden over een werkweek van 48 uur.

Degene die als winnaar uit de voorverkiezingen komt, maakt een grote kans de volgende president van Frankrijk te worden in 2017. De kans dat een president wordt gekozen uit de Parti Socialiste lijkt klein, gezien de grote impopulariteit van François Hollande.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden