Komt ook voor Franse homo's het jawoord?

Het homohuwelijk en de daarmee verbonden mogelijkheid van adoptie verdelen Frankrijk, in de aanloop naar het eerste huwelijk tussen twee mannen.

door Pieter van den Blink

PARIJS - In Bègles worden voorbereidingen getroffen voor het eerste Franse homohuwelijk. De trouwzaal is al op alle televisiezenders geweest, telkens dezelfde bode mocht toelichten dat het precies zo zal gaan als altijd: ,,Daar zit meneer de burgemeester en daar zit dan het bruidspaar.''

Het bruidspaar heeft zich nog niet vertoond, meneer de burgemeester des te meer. Zijn voornemen om op 5 juni twee mannen in de echt te verbinden heeft een rumoerige polemiek op gang gebracht. Minister Perben van justitie heeft al laten weten dat het huwelijk geen wettelijke geldigheid zal hebben. Ook de gemeenteraad van Bègles is verlegen met de plannen van de burgemeester.

Burgemeester van Bègles (in de Gironde) is Noël Mamère, tevens parlementslid en oud-presidentskandidaat van de Franse Groenen. Hij is ontevreden met de huidige regeling voor mensen van hetzelfde geslacht die zich met elkaar willen verbinden. Homoseksuele paren in Frankrijk kunnen sinds 1999 'pacsen', een 'burgerlijk pact van saamhorigheid' sluiten. Naast het verschil in romantische allure heeft een pacs minder wettelijke mogelijkheden dan een echtverbintenis. De 'gepacsten' worden geen erfgenaam van elkaar, krijgen geen weduwepensioen als de ander overlijdt en kunnen pas na drie jaar pacs gezamenlijk hun belastingaangifte doen. Ook biedt een pacs met iemand van de Franse nationaliteit vreemdelingen niet automatisch recht op een verblijfsvergunning, wat het huwelijk wel doet.

Tegenstanders van het homohuwelijk, die zowel in regeringskringen als in de oppositie talrijk zijn, vinden dat als het verschil tussen een pacs en een huwelijk te groot is, het pacs aangepast moet worden. Zowel premier Raffarin als de socialistische oud-minister Ségolène Royal maakten duidelijk dat zij die mogelijkheid verkiezen boven invoering van het homohuwelijk. Voor- en tegenstanders zijn het erover eens dat de ware inzet van de polemiek niet de huwelijksplechtigheid maar het adoptierecht is. Sommige verdedigers van het homohuwelijk spreken van 'het recht op een kind' dat zij opeisen.

Oud-premier Lionel Jospin, die zich na de nederlaag van de socialisten in 2002 uit de actieve politiek terugtrok, deed zondag een poging de gemoederen te kalmeren. ,,De mensheid is niet verdeeld in homo- en heteroseksuelen, maar in mannen en vrouwen'' en het huwelijk is 'de verbintenis tussen man en vrouw'. Ook Jospin ziet het adoptievraagstuk als de kern van de zaak, en rekent zich om die reden tot de tegenstanders van het homohuwelijk. ,,De dualiteit der seksen is het kenmerk van ons bestaan, een kind bepaalt zijn positie ten opzichte van die twee'', schrijft Jospin. Minister van staat Nicolas Sarkozy is tegen het recht op adoptie of kunstmatige inseminatie voor homoseksuele paren omdat 'dat ingaat tegen de realiteit van de menselijke soort'.

Voor Noël Mamère is het homohuwelijk een ,,onderdeel van de strijd voor gelijke rechten en tegen discriminatie. Als dit huwelijk ongeldig wordt verklaard, zullen we de zaak voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens brengen.''

Tot de voorstanders van het homohuwelijk, inclusief adoptierecht, behoort verder de top van de Socialistische Partij. De homoseksuele gemeenschap in Frankrijk is de laatste jaren geëmancipeerd, maar dat wil niet zeggen dat homofobie uit de samenleving verdwenen is. Een homoseksueel uit Lens in Noord-Frankrijk, werd begin dit jaar met benzine overgoten en in brand gestoken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden