Komt nieuwe Afghaanse president uit Waddinxveen?

De Afghaanse oud-diplomaat Habib Mangal (62) woont al tien jaar in Nederland. Nu verruilt hij Waddinxveen voor Afghanistan – om president te worden.

Waarom stelt u zich kandidaat voor het presidentschap?

„Om iets te kunnen betekenen voor mijn land en mijn volk, dat veel ellende heeft gekend. Er is nog steeds veel ellende: het terrorisme is diep geworteld, de drugsproblematiek is nog altijd groot, net als de onveiligheid. Ook de corruptie is een enorm probleem. Ik wil een democratischer overheid, met respect voor mensenrechten. Een overheid die de bevolking dient.”

Want de regering van Karzai dient de bevolking niet?

„Het grote probleem van Karzai’s regering is de corruptie. 80 procent van zijn ambtenaren zit er niet voor de bevolking, maar voor het geld. De afgelopen jaren is er veel geld voor ontwikkelingshulp in Afghanistan gepompt, maar dat geld kwam vaak in verkeerde handen. Ambtenaren van de huidige regering bouwden zelfs paleizen voor zichzelf. Tegelijkertijd leven 20 miljoen Afghanen in armoede. Sommige gezinnen moesten een kind verkopen, zodat de rest kon overleven. Dat is verkeerd.”

Is uw kandidatuur gevaarlijk?

„Hoewel de onveiligheid een van Afghanistans grootste problemen is, is de situatie wel iets verbeterd. Tien jaar geleden moest ik vluchten voor de Taliban, maar nu is het er dermate minder slecht dat ik terug kan. Toch is er wel degelijk gevaar. Partijgenoten van mij in Afghanistan zijn bedreigd en sommigen hebben hun baan verloren. Maar voor dit doel doe ik het ervoor. Ik ben bereid me op te offeren.”

Hoe onderscheidt u zich van andere kandidaten?

„Mijn sterke kant is mijn democratische uitgangspunt, in tegenstelling tot het fundamentalistische uitgangspunt van sommige anderen. Maar vooral ben ik de meest ervaren kandidaat. Als student richtte ik mijn eigen studentenbeweging op, en daarna heb ik in het parlement gezeten. Toen de communistische partij aan de macht was, was ik afgevaardigde van het Nationale Front, de overkoepelende communistische organisatie.”

Zijn uw kansen klein, gezien het feit dat u al tien jaar in Nederland woont?

„Nee, ik denk dat ik wel kans maak. Mijn grote voordeel is mijn partij. Sommige andere kandidaten zijn als individu verkiesbaar, maar ik heb mijn partij (de Beweging voor Veelomvattende Democratie en Ontwikkeling van Afghanistan, die kan rekenen op de steun van zo’n 12 van de 249 parlementsleden, red.) die campagne voor me voert. Elke dag krijgen we tientallen steunbetuigingen binnen. In de afgelopen drie jaar ben ik drie maanden in Afghanistan geweest, en heb veel radio-optredens gedaan. Als ik straks in Afghanistan ben, daag ik de anderen uit voor een debat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden