Komt Mondriaan naar de Schilderswijk?

,,We halen het kleurrijkste schilderij van Nederland, de Victory Boogie Woogie naar de Schilderswijk om de overwinning te symboliseren van de eerste multiculturele wijk van Nederland!''

Barbara Berger

Het persbericht van bureau Doen, dat deze maand het grote feest Haschiba in de Schilderswijk organiseert, liegt er niet om. In 2001 komt het schilderij echt naar de wijk, de wethouder heeft al subsidie gegeven. Maar het Haags Gemeentemuseum denkt er niet aan om de Mondriaan in een optocht door de stad te laten rijden. Nu niet en in 2001 ook niet.

,,Sterker: in het contract met de eigenaar van het schilderij, het instituut Collecte Nederland, staat dat het schilderij alléén in het museum mag worden tentoongesteld'', zegt een woordvoerder van het Gemeentemuseum. 'Natuurlijk' is het museum blij met de rest van het Victory Schilderswijk!-kunstproject: duizenden kinderen uit de wijk maken al dit jaar tekeningen van de Victory Boogie Woogie.

Het werk van de prijswinnaars komt in het Gemeentemuseum te hangen. En dan worden er ook nog delen van de wijk tijdens de komende Haschiba op 22 augustus in de kleuren van Mondriaan gehuld. De bewoners krijgen deze week een feestpakket thuis (in alle talen) met wasknijpers en kleurposters, die ze tijdens de Haschiba uit hun raam moeten hangen. Samen met lakens in Mondriaan-geel of handdoeken in Victory-blauw. En de kinderen graag in bijpassende kleuren.

Volgens Roland Verbiest van Doen wordt zo de wijk alvast voorbereid op de komst van de echte Mondriaan. Want volgens hem komt 'ie er, wat het Gemeentemuseum ook zegt. Er moet alleen nog een verzekeraar worden gevonden. Zoals het een pr-bureau betaamt, weet hij zeker dat 'iedereen, van wethouder tot Bank Nederlandse gemeenten' enthousiast is. Immers, er zijn 'tal van overeenkomsten' tussen Mondriaan en de Schilderswijk.

Verbiest: ,,Mondriaan was straatarm toen hij het vibrerende New York, de Boogie Woogie van de stad, probeerde te vangen in kleurrijke vakjes. De 860 vakjes zijn in perfect evenwicht, als je er één verschuift, beweegt alles. En het gaat steeds maar door. Net als in de Schilderswijk! Nu wordt het tijd voor de Victory!''

Hij ontkent niet dat hij er maar wat op los filosofeert. ,,Met een goed idee gaat iedereen op zijn manier aan de haal. Ons doel is meer kleur bij de Haschiba.''

Niet alleen de geesten van het Gemeentemuseum, ook die van de Schilderswijkers zelf moeten nog rijp worden gemaakt. Tijdens een vergadering zes weken geleden kreeg Verbiest een lauwe ontvangst toen hij de bewoners zijn plan kwam vertellen. De 'witte' wereld van het Gemeentemuseum in het dure Statenkwartier én de oer-Hollandse Mondriaan leken tijdens de presentatie ver weg.

Totdat Verbiest de aankoopprijs van het schilderij (80 miljoen) liet vallen en óók dat hij al subsidie voor zijn Victory Schulderswijk!-project binnen had. Sommige bewoners roken hun kans: waar kon men zich aanmelden, kon je ook meteen geld krijgen voor ander vrijwilligerswerk en welke kleuren had 'die Mondriaan' nou gebruikt?

Het raadslid A. Tiryaki van het Haagse CDA, aanwezig op de bewonersavond reageerde cynisch. ,,Veel mensen in de wijk hebben nauwelijks geld voor goede schoenen, moeten ze dan hun kinderen in Mondriaan-kleuren laten lopen?'' En: ,,Als wij hier de Mondriaan krijgen, gaat u dan buikdansen in het Statenkwartier?''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden