Komt het wel goed met die EU-subsidies?

Stemming in Europees Parlement over EU-begroting belooft spannend te worden

BRUSSEL - Bij kleine ondernemingen, onderzoeksinstituten, steden, ngo's en andere ontvangers van EU-bijdragen is het inmiddels nagelbijten. Hoe gaat het aflopen met de subsidies?

De euforie van woensdagavond over een akkoord tussen Europees Parlement en EU-lidstaten over een nieuwe meerjarenbegroting, werd gisteren alweer de kop ingedrukt door kritische reacties uit het Europees Parlement.

Daarbij vielen woorden als 'chantage' en 'manipulatie' over de manier waarop de lidstaten zowel het budget willen verlagen als het budget zonder echte tussentijdse evaluatie willen vastleggen tot 2020. Dat laatste zou betekenen dat het volgende Europees Parlement, dat van 2014 tot 2019 zal zitten, geen zeggenschap heeft.

Veel Europarlementariërs zien dat als een democratisch tekort. "We eisen een echte herziening, waarbij de lidstaten met onze nieuw gekozen collega's om de tafel moeten", aldus Guy Verhofstadt, voorzitter van de liberale fractie van het Europees Parlement.

De huidige meerjarenbegroting (2007-2013) loopt eind dit jaar af. Er is een vangnet, namelijk dat de huidige jaarbegroting van 2013 telkens met een jaar wordt verlengd. Toch is de komst van een nieuw Europese meerjarenbudget voor de periode 2014 tot 2020 belangrijk. Ontvangers van EU-subsidies kunnen anders moeilijk langetermijnprojecten opzetten.

Ook is er dan niet voorzien in financiering van nieuwe Europese projecten, zoals een fonds dat kleine en middelgrote bedrijven aan financiering moet helpen nu de banken terughoudender zijn geworden, en een fonds om de jeugdwerkloosheid te helpen bestrijden.

Het Europees Parlement en de Europese lidstaten zijn sinds de EU-top van februari in een loopgravenoorlog verwikkeld over deze begroting.

Op die top besloten de lidstaten dat de door de Commissie voorgestelde begroting van ruim 1000 miljard (voor de zeven jaar) naar beneden moest naar 960 miljard euro. De bezuiniging is een harde eis van landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk, maar gaat ten koste van investeringen in onderzoek en innovatie.

Het Europees Parlement heeft in die bezuiniging op het totaalbudget al tandenknarsend toegestemd, maar het wil nog wel een paar andere veranderingen, zoals de tussentijdse evaluatie. Ook wil het Europees Parlement meer flexibiliteit, zodat geld dat in het ene jaar overblijft, gebruikt kan worden voor een ander.

Ierland, nog tot 1 juli voorzitter van de EU-landen, legt er eer in om de onderhandelingen nog voor de EU-top van volgende week af te ronden.

Misschien wat al te gretig meldde de Ierse vicepremier Eamon Gilmore woensdagavond daarom 'dat hij overeenstemming had bereikt met de belangrijkste onderhandelaar van het Europees Parlement'. De laatste meldde zelf echter dat hij de onderhandelingen had beëindigd omdat hij geen rek meer zag in de argumenten en dat hij 'niet het akkoord van het Europees Parlement heeft kunnen geven'.

Het voltallige parlement oordeelt in de eerste week van juli over het compromis. Stemt het parlement er niet mee in, dan komt de begroting er niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden