Komt het ooit nog goed met Sparta?

Kasteelclub snakt naar eredivisie, maar tobt in kelder betaald voetbal

Sparta degradeerde in 2010 naar de eerste divisie en hoopte binnen een jaar terug te zijn. Het liep anders. De Rotterdammers zijn alweer bezig aan het vierde seizoen op het tweede niveau en wederom lijkt een kampioenschap er niet in te zetten. Arjan van der Laan als opvolger van de vorige week ontslagen Adrie Bogers is alweer de vierde trainer voor Sparta in nog geen drie seizoenen.

Ook de aanhang roert zicht. Uit onvrede over het matige spel en de dito resultaten schrapten enkele sponsoren het door hen betaalde trainingskamp dat voor januari gepland stond. Supporters riepen de spelers met spandoeken op om inspiratie te putten uit de mentaliteit van Sparta-grootheden: 'Denken als Denis Neville', 'Rennen als Tonny van Ede', 'Heersen als Bok de Korver' en 'Strijden voor het Kasteel'.

Sparta won slechts één van de afgelopen vijf wedstrijden. Vooral de nederlagen tegen de reserves van Ajax en FC Twente doen pijn bij de club die bijna haar hele bestaan in de eredivisie tegen de eerste elftallen van deze clubs speelde. Afgelopen weekend kwam de Kasteelclub in Kralingen tegen kleine buurman Excelsior bovendien niet verder dan 1-1. Sparta is afgezakt naar de vierde plaats, op acht punten van koploper FC Dordrecht.

Van de 8 à 9.000 supporters die de club uit Rotterdam-West ook in de eerste divisie een paar jaar geleden nog wist te trekken zijn er nu vaak nog maar zo'n 6.000 over. "Het spel is niet om aan te gluren," zegt Peter van der Zwan van supportersvereniging De Sparta Supporter. "Het is angsthazenvoetbal. Statistisch lijken de resultaten nog redelijk, maar het spel biedt geen vertier."

Dat is al een paar jaar het geval. Het eerste seizoen na de degradatie was een rampjaar met een negende plaats, de slechtste prestatie in de clubgeschiedenis. Een jaar later werden de Rotterdammers tweede achter de ongenaakbare kampioen Zwolle, afgelopen seizoen werd de club in het jaar van het 125-jarig jubileum voorbijgestreefd door SC Cambuur. In de play-offs om promotie ging Sparta in de laatste minuut onderuit tegen Roda JC.

Die klap is hard aangekomen in Spangen. Volgens Van der Zwan belandde Sparta in een paar minuten 'van de hemel in de hel', want een verlengd verblijf betekende ook dat Adrie Koster afzag van een trainerschap in Rotterdam. In plaats daarvan werd de onervaren Adrie Bogers aangesteld.

"Dat heb ik gevoelsmatig niet goed gedaan," zegt algemeen en technisch directeur Wiljan Vloet. "In de zoektocht naar een nieuwe trainer zijn we heel secuur geweest, hebben we veel gesprekken gevoerd en goed gekeken wie er beschikbaar waren en ook naar Sparta wilden. Daar kwam uit dat Bogers de beste keus was, maar inmiddels is gebleken dat zijn aanpak niet aansloeg bij Sparta. Dat was een inschattingsfout.

"Dat die gemiste promotie zo'n diepe wond heeft geslagen heb ik onderschat", zegt Vloet. "Vooral bij de supporters en sponsoren is het hard aangekomen."

Bogers is na Michel Vonk, die in april het veld moest ruimen, alweer de tweede trainer die Vloet ontslaat in nog geen drie jaar bij Sparta. Dat ook zíjn positie steeds meer onder druk komt te staan, vindt Vloet begrijpelijk, maar niet terecht. "Als technisch directeur moet je ervoor zorgen dat het er beter voor staat dan daarvoor. Voor ik kwam werden we negende, de jaren daarna liepen we nipt promotie mis. We hebben elf jeugdspelers in de selectie waar dat er eerst maar vier waren. Uit transfers hebben we 2 miljoen euro verdiend zonder zelf iets uit te hoeven geven."

Veel spelers vinden dat het elftal domweg kwaliteit ontbeert om kampioen te worden. Zo zei keeper Khalid Sinouh dat Bogers het maximale uit de spelersgroep heeft gehaald en dat er versterkingen nodig zijn om mee te strijden om het kampioenschap.

Vloet bestrijdt deze lezing. "Ik zeg niet dat we met twee vingers in de neus kampioen kunnen worden, maar laten we eerst eens maximaal presteren met deze spelersgroep. Tot nu toe is dat nog niet gelukt."

Assistent-trainer Arjan van der Laan is na het ontslag van Bogers tijdelijk tot hoofdtrainer gepromoveerd. De oud-speler kan rekenen op de sympathie van alle Spartanen, maar het is afwachten of de eveneens onervaren trainer voor een ommekeer kan zorgen. Afhankelijk van de prestaties van het clubicoon en de beschikbaarheid van ervaren trainers bekijkt Sparta of Van der Laan het seizoen als hoofdtrainer afmaakt.

Dankzij een periodetitel is Sparta al wel zeker van deelname aan de play-offs. Zelfs als de club wederom geen kampioen wordt, is er dus een kans op promotie. In Spangen wordt er wanhopig naar uitgekeken. Van der Zwan: "Iedereen snakt naar de eredivisie. Sparta is te groot voor de eerste divisie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden