Komt het eindelijk goed met Groningen en het gas?

bevingen | De burgemeester en commissaris van de koning zijn optimistisch na na het lijsttrekkersdebat. Alle partijen willen iets voor de getroffen regio doen.

Terwijl op de vloer in de Statenzaal de lijsttrekkers een voor een hun microfoons testen - ''Ik heb vier jaar in deze mooie stad gewoond'', haast Halbe Zijlstra zich te zeggen - nemen de drie noordelijke commissarissen van de koning én de burgemeesters van de drie hoofdsteden plaats op de publieke tribune, een balkon dat de vergelijking met de mopperpotten van de Muppet Show onvermijdelijk maakt.


De laatste weken staat de gasdiscussie volop op de landelijke agenda, dankzij de acties van Freek de Jonge, de film 'De Stille Beving' en de fakkeltocht die 4000 mensen op de been bracht in de binnenstad van Groningen. In het hol van de leeuw tijdens dit aardbevings-momentum verbaast het dan ook niemand dat het debat snel over gas gaat.


Jesse Klaver (GroenLinks) sprak buiten het provinciehuis een huilende demonstrant, Emile Roemer (SP) een 74-jarige man die eveneens in tranen vertelde dat hij zich ontheemd voelde. Van Alexander Pechtold (D66) mag de gaswinning terug naar nul. Lodewijk Asscher (PvdA) spreekt van een ereschuld. Een opvallende eensgezindheid bij de lijsttrekkers op een paar punten: de veiligheid moet voorop staan, het mag niet zo zijn dat de Nam bepaalt wat de schade is, en de Groningers moeten weer een toekomst krijgen.


Als Halbe Zijlstra nuanceert dat de veiligheid alleen voorop kan staan met een stabiele gaswinning, wordt er mild gemord op de tribune.


Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) van Groningen is positief over de eensgezindheid van de partijen. ''Het kán niet anders dan dat hierover iets wordt opgenomen in het regeerakkoord.'' Laat Groningen een voorbeeld zijn op het gebied van energietransitie, zegt Den Oudsten. "We hebben jarenlang enorm moeten vechten om erkenning, nu worden er sprongen gemaakt.''


Commissaris van de koning René Paas (CDA) wijst erop dat de overeenstemmende punten eerder al in verschillende brieven naar Den Haag gingen. "Blijkbaar is daar iets van geland.''


Alleen, knipoogt hij: "Halbe Zijlstra heeft een andere behandeling nodig. Maar zelfs in zíjn verhaal zat een goed punt voor Groningen: namelijk dat de eenvoudige gevallen in één keer royaal geregeld moeten worden. Freek noemt dit in zijn petitie het generaal pardon."


Paas wil al deze gedane uitspraken zo snel mogelijk opschrijven en naar Den Haag sturen. "Bouwstenen voor een uitstekende nationale consensus." De CdK wil niet aan cynisme over verkiezingstijd en mooie woorden. "Bij coalitieonderhandelingen leveren partijen wel eens in. Maar hier zijn ze het allemaal over eens."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden