Komt er een AFM voor corporaties?

Vandaag eindrapport enquêtecommissie

WILMA VAN METEREN

De parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties presenteert vanmiddag zijn eindrapport. Het is het slotstuk van meer dan anderhalf jaar intensief onderzoek naar misstanden bij corporaties en mogelijkheden om het stelsel te verbeteren.

Wat was de aanleiding voor de parlementaire enquête?

De Vestia-affaire. Het derivatendebacle bij Nederlands grootste woningcorporatie had alle corporaties, gemeenten en de Nederlandse staat mee kunnen sleuren in de afgrond. Vestia werd op het nippertje gered, mede door het financieel bijspringen van andere corporaties en een deal met banken die de derivaten hadden verkocht. Ook andere zaken, zoals bij Rochdale, Servatius, WSG en Woonbron, zijn onderzocht.

Wat viel op in de openbare verhoren?

Het zonnekoninggedrag en de weinige spijtbetuigingen van lieden die uit de bocht zijn gevlogen. Oud-topman Hubert Möllenkamp van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale bijvoorbeeld. Hij werd met zijn voorliefde voor een Maserati het symbool van misstanden in de corporatiewereld. De auto paste in de prijsklasse waarin hij en collegabestuurders reden, getuigde hij. Tijdens de verhoren werd ook duidelijk dat door de snelle opeenvolging van ministers en staatssecretarissen van verschillende politieke huize volkshuisvesting een speelbal werd. Corporaties wisten niet waar ze aan toe waren.

Welke aanbevelingen staan in ieder geval in het rapport?

Op nummer één: het toezicht op corporaties moet beter, veel beter zelfs. Daarover kan nu de politieke discussie losbarsten. Minister Blok wil dat toezicht naar zich toetrekken, maar bij de enquêtecommissie hebben velen aangedrongen op een onafhankelijke toezichthouder, een soort AFM (Autoriteit Financiële Markten, die accountants en verzekeraars controleert) voor corporaties.

DE VERDIEPING 2|3 Wonen in Nederland na de Vestia-ramp

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden