Komt er dan toch een grote coalitie met de SPD?

Angela Merkel (op de rug gezien) en Martin Schulz deze week in het Duitse parlement.  Beeld EPA
Angela Merkel (op de rug gezien) en Martin Schulz deze week in het Duitse parlement.Beeld EPA

Partijleider Schulz wees het eerst nog beslist af, maar geeft nu toch langzaam toe aan de druk om te gaan praten.

Komt er in Duitsland na alle chaos en opwinding van de afgelopen dagen dan toch gewoon, heel ouderwets, een regering van christen- en sociaaldemocraten, zoals de afgelopen vier jaar? Het gaat schoorvoetend die kant op. De twee kampen gaan volgende week in ieder geval met elkaar in gesprek, bij bondspresident Frank-Walter Steinmeier in slot Bellevue.

Steinmeier is bezig met een verbeten missie om te voorkomen dat nieuwe verkiezingen nodig zijn. Na het klappen van de besprekingen tussen CDU/CSU, Groenen en liberalen nam hij begin deze week het roer over van Angela Merkel en riep hij de partijleiders bij zich. Ook SPD-leider Martin Schulz. Die wil alles liever dan opnieuw regeren met de CDU/CSU: hij werd daar naar eigen zeggen in september keihard voor afgestraft.

Dan maar terug naar de stembus, zei Schulz maandag nog. Maar nu verlaat de ‘Schulz-trein’ dan toch hortend en stotend het station ‘nieuwe verkiezingen’, zoals de krant Die Welt het vandaag beeldrijk verwoordde. Officieel met bestemming onbekend – “Er zijn geen automatismen in welke richting dan ook”, maande Schulz – maar met de nodige omwegen zou de rode trein wel eens keurig in een ‘grote coalitie’ kunnen aankomen.

Kenia-coalitie

Waar ook anders? Veel meer stations zijn er niet. Al kwamen enkele SPD-leden deze week met het even creatieve als tot mislukken gedoemde plan voor een ‘Kenia’-coalitie tussen CDU/CSU, SPD en Groenen. Die laatsten verwierpen dat idee direct: ze zouden een nutteloos aanhangsel bij christen- en sociaaldemocraten worden. Die hebben met zijn tweeën namelijk al een meerderheid van 399 zetels (er zijn er 355 nodig).

Het fantasierijke voorstel liet wel zien dat er veel aan het schuiven was in SPD-gelederen. Zo gingen ook stemmen op voor een gedoogconstructie (een minderheidskabinet van bijvoorbeeld christendemocraten en Groenen met gedoogsteun van de SPD). SPD-leden blijken gevoelig voor het argument dat de partij ‘verantwoordelijkheid’ moet nemen om Duitsland stabiel te houden. De partij moet zich niet als een ‘koppig kind’ opstellen, zegt ook justitieminister Heiko Maas.

Niet alleen de druk vanuit eigen kring groeide om het halsstarrige nee te laten varen. Het gesprek met president en collega-sociaaldemocraat Steinmeier droeg er ook het nodige toe bij. Die deed een ‘dramatisch appèl’, aldus Schulz. Donderdagavond kwam de SPD-partijtop bijeen in het Willy Brandt-huis in Berlijn om daarover te praten. De gesprekken gingen acht uur door, tot diep in de nacht, met veel pizza’s in de pauze.

De SPD hield ‘coalitiebesprekingen met zichzelf’, schreef Die Welt met milde spot. Er klonk in de pers ook veel begrip voor het dilemma van de kameraden. ‘Moedig’, noemde Süddeutsche Zeitung-commentator Stefan Braun de bereidheid om het ‘nee’ te laten varen. Maar: dat is nog alles behalve een duidelijk ja. Schulz gaat volgende week vooral naar Steinmeier, Merkel en Seehofer ‘uit respect voor het ambt van de bondspresident’, zei hij.

Mocht het gesprek ertoe leiden dat de SPD ‘in welke vorm dan ook’ aan coalitiebesprekingen gaat meedoen dan wil Schulz daar niet aan beginnen zonder de uitdrukkelijke zegen van zijn partij. ‘De SPD-leden zullen erover mogen stemmen’, twitterde hij.

Lees ook: President moet Duitsland erdoor slepen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden