Komt een kiezer bij de kapper

Kapper Stefano Juliano met klant Leroy Schonewille in barbershop Barbier Rogier in Laren.Beeld Werry Crone

In kapsalons wordt veel besproken. Zeker in deze periode gaat het ook over de politiek. Weet iedereen al wat hij of zij vandaag gaat stemmen?

Zwijgen, om ruzie te voorkomen

Bij de Larense barbershop Barbier Rogier bestaat een gouden regel: over politiek wordt met de klanten niet gesproken. Is Laren een VVD-gemeente? De herenkappers zouden het niet weten. Zelf komen ze uit Harderwijk, Hilversum of Leiden.

“Op school leerde ik al dat je op je werk nooit over politiek moet praten”, zegt eigenaar Timo Smit. “Als je zegt dat je PVV gaat stemmen, krijg je meteen van alles over je heen. Allerlei argumenten waarom je dat niet moet doen, en ik wil geen ruzie met mijn klanten. Ik wil ook geen gedoe over of je van je stemrecht gebruik moet maken. Het kan allemaal zo hoog oplopen. Ik denk overigens wel dat veel mensen PVV gaan stemmen woensdag, dat hoor ik in mijn omgeving.

“Ik zelf doe dat niet: het wordt Geen Peil. Ik lees vaak GeenStijl, en zo ben ik op die partij uitgekomen. Ik vind het goed dat zij overal je mening over vragen.”

Bij collega Stefano Juliano zit Leroy Schonewille uit Almere in de kappersstoel. Beiden hebben nog geen idee wat het wordt, maar ze gaan wel stemmen.

Schonewille: “Het klinkt misschien stom, maar ik vind het wel goed wat Wilders bedoelt. Alleen de manier waaróp hij het zegt, vind ik niet kunnen. Ik ga dus geen PVV stemmen. Welke partij vindt veiligheid nog meer belangrijk?

“Ik ben in ieder geval blij dat Mark Rutte dit weekeinde zo hard heeft ingegrepen met de Turkse ministers. Dat hij echt een grens heeft getrokken. Politici zeggen vaak maar wat, en dan gebeurt er vervolgens weinig. Ik denk dat het VVD wordt.”

Juliano is het er helemaal mee eens, al weet hij ‘echt totaal niet waar de verkiezingen over gaan’. Hij heeft Italiaanse roots. “Misschien stem ik wel Wilders zodat hij me gratis uitzet naar Italië. Lekker om daar weer even heen te gaan.”

Kapper Kdira Redone van kapsalon Redone in Rotterdam. Beeld Otto Snoek

Laten we het vooral ontspannen houden

Toko’s, nagelstudio’s, kebabzaken, telecomwinkels en heel veel kapsalons. Elke honderd meter zit er wel één aan de 2e Middellandstraat in Rotterdam. Op winkelruiten en lantaarnpalen in de buurt van kapsalon Redone keren twee verkiezingsposters constant terug. De gezichten van Richard Moti, oud-wethouder van Rotterdam en nummer vijftien van de PvdA, en van de Rotterdamse ondernemer Yunus Kayis, de nummer vijftien op de kieslijst van Denk, sieren de wijk.

Kapper Kdira Redone (46) komt uit Marokko en woont nu tien jaar in Nederland. Toen hij voor het eerst mocht stemmen, koos hij voor de PvdA. Maar nu niet meer: “Bij de PvdA praten ze alleen, maar ze doen niets. Iedereen in mijn omgeving zegt dat.” Met zijn klanten heeft Redone het niet over de verkiezingen. “Mensen komen naar de kapper om te ontspannen, van politiek krijg je alleen maar hoofdpijn.”

Zijn opleiding tot kapper volgde Redone in Marokko. Sinds twee jaar heeft hij zijn eigen zaak in Rotterdam. Maar vanzelf ging dat niet, de concurrentie is hoog: “Iedereen mag hier kapper zijn, ook mensen die geen opleiding hebben gedaan”, zegt Redone.

“Huur en personeel kan ik betalen. Ik werk heel hard, zes dagen in de week. Maar alles wat je hoort over buitenlanders is negatief. Marokkanen komen alleen in de media als ze crimineel zijn en dat verandert nooit. Daarom ga ik op Denk stemmen. Denk snapt ons. Het moet voor iedereen makkelijk worden om werk te vinden, niet alleen voor Turken en Marokkanen. Ik geloof dat Denk dat voor elkaar kan krijgen.” Naast Redone zit zijn jongere collega, Karim Erramach (29). Pas een jaar is hij in Nederland, dus hij mag nog niet stemmen. “Hij is net papa geworden”, zegt Redone. “Geen minder, minder Marokkanen. Meer, meer Marokkanen!”

Kapper Martin Jurna van kapsalon De Smidse in Loppersum. Beeld reyer boxem

De mensen zijn gelatener dan anders

“Hier zijn - uiteraard - de aardbevingen het grootste verkiezingsitem. Mensen zijn onzeker en machteloos, velen weten echt niet op wie ze moeten stemmen, minder dan voorgaande keren volgens mij. De programma’s liggen veel dichter bij elkaar, en dan zijn er ook nog zo veel nieuwe partijen.

“Ik heb het idee dat de mensen wat gelatener zijn dan anders. Ze zullen wel gaan stemmen hoor, velen zien het stemrecht nog steeds als een plicht. Maar veel Lopsters hebben moeite met geloofwaardigheid. En ja, als vijf partijen het voor het zeggen hebben, worden er compromissen gesloten. Prima natuurlijk, maar de manier waaróp die compromissen tot stand komen moet anders. Kijk, als mijn vrouw naar Italië op vakantie wil en ik naar Portugal, en we zouden polderen zoals de politici dat doen, zouden we naar Spanje gaan. Maar dan krijgt toch helemaal niemand zijn zin? Veel beter is het om onderdelen te mixen: het milieu uit het ene partijprogramma, de zorg uit het andere. Niet eerst alles helemaal uitkleden zodat iedereen ontevreden wordt.

“Dan zegt die weer iets, dan die, en het spreekt elkaar allemaal tegen. Niet gek dat een normale burger daar onzeker van wordt.

“De afgelopen paar keer heb ik D66 gestemd, maar dit keer ga ik op Mark Rutte stemmen. Volgens mij heeft hij het heel netjes gedaan. Ja, Rutte is van dezelfde partij als ‘aardbevingsminister’ Kamp. Maar, laten we wel wezen: Kamp was de eerste die hier naar Loppersum kwam - zijn voorgangers deden helemaal niets. En eerlijk is eerlijk: ik heb hem nooit loze beloften horen doen.

In deze regio is traditioneel het CDA de grootste, dat zal bij deze verkiezingen ook wel weer het geval zijn. Och, Groningers zijn doorgaans geen grote praters, maar wél als ze bij de kapper zitten.’’

Kapper Wilfred Mulder met klant André Lissenberg in kapsalon Mulder in Utrecht.Beeld Werry Crone

Wel een praatje, geen discussie over politiek

Als André Lissenberg zich op de kappersstoel neervlijt, grapt kapper Wilfred Mulder: “Bent u klaar voor een Wilderskapsel?” Oud-buschauffeur Lissenberg (75) grinnikt. Hij heeft nog een volle bos grijs haar. Mulder (49) kamt het achterover - het begint te lijken.

De kapper, die gevestigd is in de Utrechtse multicultiwijk Lombok, knipt van directeur tot hooligan, vertelt hij. “Hier komen alle lagen van de samenleving.”

In de familiezaak gaat het al de hele ochtend over politiek. “Mensen vinden thema’s als ouderenzorg en een goed pensioen belangrijk”, zegt Mulder. Over een kloof in de samenleving heeft hij nog niemand gehoord.

“Veel klanten twijfelen nog wat te stemmen”, zegt Mulder. Hijzelf ook. “Het wordt VVD of Forum voor Democratie.” Lissenberg: “Ach, jochie, wij blijven toch bij de oranjeclub?” Lissenberg liep na Wim Kok over van de PvdA naar de VVD. “De arbeiderspartij was niet meer voor de arbeider.” De VVD wel? “Nee, ook niet. Maar ik hou wel van normaal doen. Als buschauffeur bleef ik altijd beleefd, dat doet Halbe Zijlstra ook, daarom stem ik op hem.”

Mulder: “Tegenwoordig stemmen mensen op personen, niet op partijen. Dat merk ik wel.”

Rinus ter Haar (75) is als volgende aan de beurt. “Onze vrijgezel Rutte, die doet het goed toch?”, vraagt hij Mulder. “Ik denk dat ik op hem ga stemmen, maar ik vind dat Jesse Klaver ook een vlot babbeltje heeft.” Mulder: “Rinus, die partijen zijn wel heel verschillend.” Ter Haar: “Ik vind het gewoon belangrijk dat politici een beetje uit hun woorden komen.”

Mulder is allerminst Klaverfan, maar zegt dat niet. Als Ter Haar is vertrokken, legt hij uit waarom: “Over politiek praten in de kapsalon is oké, maar discussiëren niet. Klanten moeten wel terugkomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden