Komst vluchtelingen gunstig voor bouwsector

De bouwsector profiteert van de instroom van asielzoekers, aldus het EIB. Beeld ANP
De bouwsector profiteert van de instroom van asielzoekers, aldus het EIB.Beeld ANP

De toestroom van vluchtelingen in Nederland is goed voor de bouwsector. Omdat er de komende vijf jaar waarschijnlijk vijftigduizend extra woningen moeten komen, zorgt dat voor een impuls op de bouwproductie van vijf miljard euro.

Dat meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dinsdag. De EIB baseert zich op recente cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Als gevolg van de bouwdrift zijn waarschijnlijk duizenden extra mensen nodig. Tijdens de piek worden negenduizend extra arbeidsplaatsen verwacht, tot 2020 loopt dat aantal op tot 29.000, is de verwachting. Overigens merkt de bouwsector pas volgend jaar iets van de komst van asielzoekers. Tot 2020 worden er dan 35.000 woningen bijgebouwd.

Het EIB bouwt wel de nodige onzekerheden in bij de voorspelling. Zo is de verwachting dat de toestroom weliswaar nog een tijd aanhoudt, maar ook in rustiger vaarwater terechtkomt. Dat maakt de vraag naar woningen lastig te voorspellen. Een andere onzekerheid is de vraag in welk tempo de bouwproductie in gang gezet kan worden. In ieder geval denkt de EIB dat bij de huidige situatie vanaf 2017 de impact van de impuls 'gestaag' terugloopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden