Komrij’s keuze uit de kinderpoëzie verrast en verrukt

„Het is dat u niet door de telefoon kunt kijken, maar anders zou u zien dat ik sta te blozen.” Gerard Berends, die voor zijn kinderpoëzie nimmer één nominatie, prijs of griffel mocht ontvangen, is buitengewoon verrast een van de acht dichters te zijn die in Komrij’s ’De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten’ met tien gedichten, het hoogst haalbare aantal, zijn vertegenwoordigd. Berends komt zo op één lijn te staan met Hieronijmus van Alphen, J.P. Heije, Sjoerd Kuyper, P. Louwerse, Annie M.G. Schmidt, David Tomkins (pseudoniem J.W.N. Le Huex) en Willem Wilmink.

Voor ’De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten’, die dinsdag in de Koninklijke Bibliotheek wordt gepresenteerd, heeft Gerrit Komrij hetzelfde selectiesysteem toegepast als in zijn fameuze bloemlezingen: maximaal tien gedichten per dichter. Dat leidt tot een soort Komrij-coëfficiënt. „Een methode die zijn waarde bewezen heeft om een bloemlezing niet eindeloos te laten uitdijen”, zegt Komrij. „Je kunt niet van Annie M.G. Schmidt het hele oeuvre gaan opnemen.”

Komrij houdt niet van ’al dat gereken’: „De selectie gaat volkomen intuïtief.” Van Gerard Berends – ’fantastische dichter!’ – had hij vorig jaar nog nooit gehoord. Berends (1946) kan zich dat voorstellen. „Ik ben niet zo bekend en ik pas niet in een hokje.” Zijn internetbiografie tintelt van een ironisch gebrek aan ambitie: „Vroeger wilde hij graag profvoetballer worden. Dat ging niet door. Zeeman, buschauffeur, toneelspeler, wielrenner, dokter, brugwachter, violist of vrachtwagenchauffeur werd hij ook al niet. Wel leraar. Hij schrijft gedichten en verhalen.”

Vindt Berends zijn uitverkiezing gerechtigheid? „Laat ik zeggen dat ik probeer om alleen maar prachtige gedichten te schrijven. Ik pas mij niet aan bij ieder die geëerd en geroemd wordt. Ik volg mijn eigen weg, en ik ben blij dat Gerrit Komrij die weg heeft gevonden.”

2/3DE VERDIEPINGBloemlezing van de kinderpoëzie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden