Kompasbuurt is het afvoerputje

door Bart Zuidervaart

Bewoners van de Scheveninger Kompasbuurt zijn al langer bezorgd over de teloorgang van hun wijk. Ze voelen zich genegeerd bij hun pogingen daar iets aan te doen. En vorige maand werd er ook nog een man doodgestoken. „We raken onze identiteit kwijt.”

Echte Scheveningers klagen niet snel. Zo is de cultuur, vertelt Chiellie den Heijer (73). Maar toch. „Als ik kleine kinderen zou hebben, woonde ik hier niet. De wijk is asociaal geworden. Ik zie de oorspronkelijke bewoners wegtrekken.”

Acht straten, 252 huizen, meer is de Kompasbuurt niet. Een echt volkswijkje, ingeklemd tussen de haven en Scheveningen-Bad. In folders heet het ’een karakteristieke buurt, met nauwe straatjes en betrokken bewoners’. Maar die typische Scheveningse identiteit vervliegt, zeggen bewoners van het eerste uur.

In 2001 schreef het platform Rust aan de Kust een brandbrief aan woningcorporatie Vestia, eigenaar van alle 252 woningen. De ondertekenaars Rinus Aandewiel en Karel Kulk wilden dat Vestia niet alleen de zwaar verwaarloosde huisjes (bouwjaar 1913) zou aanpakken, maar tegelijkertijd de maatschappelijke problemen in de wijk. Op de brief volgde slechts een ontvangstbevestiging.

„Dit was vroeger een prachtbuurt”, zegt mevrouw Den Heijer, gekleed in traditionele dracht. „Een huurvrouw van de gemeente controleerde of de buurman niet te veel dronk, zo ging dat toen. Nu lopen er junks en criminelen rond. Laten we eerlijk zijn: wat hier woont, verdient geen ministerssalaris.”

De Kompasbuurt is verworden tot het afvoerputje van de stad, vinden Kulk en Aandewiel. „De gemeente bedenkt de mooiste plannen voor de haven, maar niet voor ons”, zegt Kulk. „Ze verfraaien de voordeur, maar verwaarlozen de achtertuin.” Ze hekelen het plaatsingsbeleid waardoor er te veel ’probleemgevallen’ in de wijk zouden komen te wonen. „Mensen komen hier via psychomedisch centrum Parnassia of de reclassering terecht, en vervolgens zit de buurt met de problemen.”

Ruud Grul, voorzitter van de bewonerscommissie, memoreert een bewoner die een pistool leegschoot op straat. Kwam via de reclassering in de Kompasbuurt en bleek nog steeds vuurwapengevaarlijk. „Maar dat was jaren geleden. Het gaat al iets beter. Ik vind wel dat deze buurt vooral voor Scheveningers moet zijn. Zo is het altijd geweest.”

Die gedachte werd vorig maand nog eens versterkt door de dood van buurtbewoner Pascal Triep (25), neergestoken bij een burenruzie. De twee verdachten kwamen ’van buiten’ en woonden illegaal in de Kompasbuurt. Opnieuw schreef het platform Rust aan de Kust een brief aan Vestia. De woningcorporatie krijgt niet de schuld van de moord, maar heeft volgens Kulk en Aandewiel wel ’verzuimd om de problemen op adequate wijze aan te pakken’. De verdachten hadden daar nooit mogen wonen, vinden ze.

Vestia werpt die beschuldiging verre van zich. „Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden,” zegt Martijn van Baarsen. Volgens Vestia is de Kompasbuurt nog steeds ’een hechte wijk, waar families al generaties wonen’. „Er wonen nieuwe mensen, dat komt door ons systeem van open inschrijving. Mensen moeten kunnen wonen waar ze willen.” Uitbehandelde patiënten van Parnassia worden verspreid over verschillende wijken, zegt Vestia.

De wijk heeft de aandacht van de gemeente Den Haag. Volgens een woordvoerder wordt er veel geïnvesteerd in jongerenprojecten. Overlast wordt bestreden met ’gele en rode kaarten’. Eind april begint groot onderhoud aan de vervallen woningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden