Komorowski op winst in Polen

Volgens de exitpolls heeft de conservatief-liberale parlementsvoorzitter, Bronislaw Komorowski, gisteren de Poolse presidentsverkiezingen gewonnen. Komorowski kreeg tussen de 51,09 en 53,1 procent van de stemmen. Na de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, twee weken geleden, bleken twee van de drie exitpolls sterk af te wijken van het eindresultaat. „Vandaag trekken we de kleine champagne open, morgen de grote”, aldus Komorowski.

Zijn rivaal, Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de verongelukte president Lech Kaczynski, feliciteerde Komorowski gisteravond direct. Ondanks de nederlaag heeft hij redenen tot tevredenheid. Toen hij na het verongelukken van zijn broer in april besloot zelf mee te dingen naar het presidentschap, gaven de peilingen hem geen schijn van kans. Dankzij dit resultaat is Kaczynski weer de onbetwiste leider van de oppositie. „We herinneren ons de peilingen van nog niet zo lang geleden”, aldus Kaczynski. „Voor ons liggen de lokale en parlementsverkiezingen.”

Komorowski refereerde aan de verdeeldheid in Polen, die deze verkiezingen opnieuw laten zien. „De tegenstellingen lopen dwars door gezinnen heen”, aldus Komorowski, die opriep tot meer eenheid. De Poolse politiek is al vijf jaar in de greep van de tegenstelling tussen Recht en Rechtvaardigheid (PiS), de partij van de tweelingbroers Kaczynski en het nu regerende Burgerplatform (PO) van de populaire premier Donald Tusk. Hoewel beide partijen als conservatief gelden en voortkomen uit de anticommunistische beweging Solidarnosc, zijn de verschillen groot.

Het Burgerplatform streeft in sociaal-economisch opzicht naar meer ruimte voor het individu en het – voorzichtig – rationaliseren van sociale privileges uit de communistische tijd. Kaczynski daarentegen ageert fel tegen het liberalisme en streeft naar een grotere rol van de staat in de economie, een centralistische politiek en het versterken van de uitvoerende macht.

In de jaren 2005-2007, toen Kaczynski’s partij regeerde, streefde hij naar het installeren van een ’Vierde Republiek’, gezuiverd van communisten en liberalen en gefundeerd op ’patriottische’ en ’katholieke’ waarden.

De overwinning van Komorowski betekent dat zijn partijgenoot, premier Tusk, de handen vrij heeft om hervormingen door te voeren. Tot nu toe liepen die stuk op het veto van wijlen president Lech Kaczynski. Elke wet moet worden goedgekeurd door de president. Om een veto van de president ongedaan te maken is een tweederde meerderheid in het parlement nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden