Komon verpulvert toptijd Limo

nijmegen – In 2003 verraste de onbekende Keniaan Richard Yatich bij de Zevenheuvelenloop door er na koud honderd meter vandoor te gaan. Die halen we wel weer in, dacht iedereen, maar niemand zag hem voor de finish terug. Yatich liep in solo de wedstrijd over vijftien kilometer winnend uit.

Gisteren was het script niet zo buitenissig als in 2003, maar het was wel weer een Keniaan, Leonard Patrick Komon dit maal, die redelijk snel in de wedstrijd afscheid nam van al zijn kompanen en fris en fruitig in z’n eentje naar de finish snelde. Terwijl de race van Yatich al bij velen in het vergeetboek is geraakt, zal die van Komon waarschijnlijk langer op het netvlies beklijven.

Komon schreef namelijk geschiedenis door in zijn eerste wedstrijd over vijftien kilometer het wereldrecord met zestien seconden tot 41.13 aan te scherpen. Zijn voorganger Felix Limo, die in 2001 Nijmegen in extase zette met zijn – tot gisteren weliswaar tweemaal geëvenaarde, maar onaangetaste – wereldtijd, had een nieuwe recordpoging aangekondigd en mocht met startnummer één vertrekken, maar hij faalde en niet zo zuinig ook; 46.44 noteerde de als negentiende gearriveerde ex-recordhouder.

Op de afsluitende persconferentie hield Limo zich kranig. Hij bedankte zonder ironie maar vol bewondering zijn landgenoot voor de prestatie die hem het record kostte, waarop Komon hem weer uitvoerig dank zegde – bezegeld met handdruk – omdat Limo ooit het record had gezet dat hij nu weer kon verbreken. „Ik wil mijn ’oudere broeder’ Felix Limo bedanken. Ik leef met je mee, maar dat is het leven nu eenmaal. Ik waardeer je inzet, inspanning en sportiviteit. Jij zette de uitdaging voor me neer.” Enzovoort, zo gaat dat bij van beleefdheid overlopende Afrikanen.

Aanvankelijk hadden Komon en Limo samen in een kopgroepje van zes gezeten, maar al na vijf kilometer viel dit groepje in gruzelementen. Limo moest eraf, Abshiro (winnaar in 2008) en de twee hazen volgden. Het langst kon de Ethiopiër Kuma de ontketende Komon volgen, maar ongeveer halverwege, op de als scherprechter bedoelde Zevenheuvelenweg, moest ook hij hem laten gaan. Daarna liep Komon is soepele stijl en zonder zichtbare vermoeienissen naar de finish. Hij wekte bepaald niet de indruk dat hij zojuist een zware prestatie had geleverd. Kuma volgde de oerfitte Komon als tweede op liefst 48 seconden.

Komon (22) verdiende met deze loop voor de tweede maal in twee maanden vijftigduizend euro, het bedrag dat aan een wereldrecordverbetering is verbonden. In september triomfeerde hij in de Utrechtse Singelloop over tien kilometer ook al in een nieuwe wereldtijd (26.44) en ook toen was de verbetering verpulverend: 17 seconden. Een week later won hij over dezelfde afstand een prestigieuze wedstrijd in Berlijn.

„We waren heel blij met de uitnodiging uit Nijmegen”, vertelde zijn manager Mark Corstjens. „Na Berlijn hebben we ons in de training op de vijftien kilometer toegelegd. De tactiek was in de eerste vijf kilometer een kleine voorsprong nemen en daarna doortrekken.”

Uit de vijfkilometertijden bleek dat Komon een redelijk vlakke race had gelopen – ook al ging die dan over geaccidenteerd terrein: 14.01, 13.38 en 13.34. „Mijn missie is compleet”, zei de winnaar op bescheiden toon. Hij gaat zich nu voorbereiden op de halve marathon en verwacht volgend jaar zijn eerste te lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden