Komkommervol

Je krijgt de krant in deze komkommervolle tijden natuurlijk wel eerder vol als je pagina’s wijdt aan het, inderdaad, gezwatel van een mevrouw Christiane Beerlandt, waarna er immers een boel brieven van lezers binnenkomen, en een paar columnisten er ook nog eens hun stukje aan wijden. Of aan een zeventienjarig meisje uit Elspeet dat nogal wat onzin uitkraamt over christendom en islam en dat wat beter tegen zichzelf beschermd had kunnen worden.

Het ademt allemaal de sfeer van ’u kletst maar een eind weg, wij tikken het wel uit, plaat erbij, kop erboven en het lijkt weer net een verhaal’. Natuurlijk mag het allemaal best gezegd worden, we leven tenslotte in een vrij land. Maar moet het ook allemaal afgedrukt worden?

Altijd gedacht dat je kwaliteitskranten niet alleen herkent aan wat erin staat, maar ook aan wat er niet in staat. Als lezer verwacht je van je krant dat daar journalisten zitten die de informatie schiften, de zin van de onzin scheiden en niet alles maar in die krant zetten domweg omdat iemand het toch maar gezegd heeft. Je gaat ook niet naar een psychiatrische inrichting om daar de nodige onzin op te tikken.

Iedereen die informatie verzamelt en publiceert mag zich journalist noemen, schreef Willem Schoonen half april in zijn brief van de hoofdredactie. Natuurlijk mag dat, wij leven alweer in een vrij land, maar iedereen die dat doet is nog geen journalist. Er zijn mensen die denken dat ze Napoleon zijn, en er ook nog op lijken. Mag allemaal, maar daarmee zijn ze het nog niet. Er zijn ook mensen die denken dat ze Jezus zijn, maar die zijn het ook niet. Althans ... ik heb in deze krant de laatste tijd niets over de Wederkomst gelezen.

Johan ten Hove lezer te Sint Jansklooster

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden