Komkommerraadsels

Het soort nieuws dat je doet glimlachen, bedoeld om Syrië en Jansen Steur even te doen vergeten. 'Man vergeet z'n vrouw langs snelweg. Een Nederlander heeft in Duitsland zijn vrouw per ongeluk langs de snelweg laten staan. Ze werd achtergelaten op een parkeerplaats bij Gelsenkirchen. De 35-jarige man was met zijn gezin op weg van Polen naar Nederland. Hij stopte voor een plaspauze. Zijn slapende vrouw werd wakker en stapte uit de auto, maar dat had de man niet in de gaten. Na het plassen reed hij zonder zijn vrouw weg. Pas na veertig kilometer ontdekte hij dat er iemand ontbrak op de achterbank. Hij reed terug, maar zijn vrouw had al een lift van Nederlanders gekregen. De man gaf haar op als vermist en hoorde pas later dat ze op weg naar huis was.'

Glimlachen ja, maar ook een raadselachtige tekst, niet vanwege het curieuze feit dat er in beschreven wordt, maar omdat er allerlei vragen rond de precieze gang van zaken in je opkomen. Oké, die vrouw zat dus niet slapend naast haar man. Waarom eigenlijk niet, vraag je je af. Misschien omdat ze op de achterbank wilde liggen, ik denk het, zo kon hij haar ook niet goed zien, wat de achterlating enigszins verklaart. Maar hij was met z'n gezin onderweg, dus waar zaten de kinderen of dat ene kind van het gezin dan, of ben je ook een gezin met z'n tweeën, dan zou er toch hebben gestaan dat hij 'met zijn vrouw' op weg was ¿ je zegt toch ook niet als een man met zijn vrouw gaat winkelen dat hij met zijn gezin winkelt? Nee, een gezin bestaat meestal uit twee generaties. Oké, en waarschuwden die kinderen hun vader dan niet? Of waren ze daar nog te klein voor?

De man was 35, kan zijn dat-ie heel jong, nog onmondig kroost had. Maar zulke ukkies mogen niet op de voorbank zitten waar ze noodgedwongen door hun moeders slaapplaats naartoe moeten zijn verhuisd. Ik denk toch niet dat het heel jonge kinderen waren, want die zou een goede moeder nooit achtergelaten hebben als de vader ook al weg was. Maar een ouder kind zou de vader gewaarschuwd hebben. Waren ze dan toch met z'n tweeën?

En dan hoorde hij later dat ze op weg was naar huis, hoe hoorde hij dat dan en van wie? Belde ze hem mobiel vanuit de auto van de liftgevers, ze was immers nog op weg naar huis. Nee, want dan hadden ze net zo goed direct na de achterlating of de ontdekking ervan kunnen bellen om het misverstand op te helderen.

Nee, de man hoorde thuisgekomen pas dat zijn vrouw onderweg was. Hij was dus ondanks zijn achterstand (hij moest immers terugrijden naar Gelsenkirchen, waar zijn vrouw al vertrokken was), toch eerder thuis dan zijn vrouw, die dus kennelijk ergens afgezet was en verder met de trein of bus naar huis moest. Ah, dan zullen die liftgevers hem gebeld hebben toen hij met of zonder gezin thuis was, dat zijn vrouw eraan kwam.

'Irrungen, Wirrungen' heet een roman van Theodor Fontane, Vergissingen, verwarringen, of zoals de officiële Nederlandse vertaling van het boek luidt 'Dolingen, dwalingen', en wie er gevoelig voor is, komt ze overal tegen, zelfs in het ergste komkommernieuws.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden