Komiek Bob Hope overleden

NEW YORK - ,,Ben ik aan het praten met een vrouw in een nudistenkamp, zegt ze: Snel, trek je kleren uit, daar komt mijn echtgenoot.'' Dit soort grappen vormden ruim een halve eeuw lang het handelsmerk van de Amerikaanse komiek Bob Hope, die gisteren op 100-jarige leeftijd overleed aan een longontsteking.

Hope gebruikte zijn komische gaven in het theater, op de radio, op televisie en in films, en werd op ieder podium een ster. Toch zal hij nog het best herinnerd worden om zijn shows voor Amerikaanse frontsoldaten, waarbij hij zich vaak tot vlakbij de frontlinies waagde.

Hope trad in 1941 voor het eerst op voor soldaten, vlak voor de aanval op Pearl Harbor, en miste tot en met de Golfoorlog van 1991 geen enkele oorlog waaraan zijn land deelnam. Uit erkentelijkheid voor zijn ontelbare opmonterende optredens kreeg het gebouw waarin de vermaakdienst van het leger zetelt zijn naam. Een Russische krant betitelde hem ooit als de 'officiële clown van het Pentagon', het Amerikaanse ministerie van defensie.

Hoewel Hope steeds op de actualiteit inspeelde, hield hij zich jarenlang ver van alle partijpolitiek. Maar toen eind jaren zestig de protesten tegen de Vietnam-oorlog heftiger werden, liet hij onomwonden zijn sympathie voor de Republikeinen en zijn steun voor de oorlog blijken. Hij nam het op voor toenmalig president Nixon en zette in 1970 een speciale 'Eer Amerika Dag' op, die 350000 mensen naar Washington bracht voor gebed en amusement.

Toen hij zich eenmaal in de politiek gestort had, hielp Hope geld inzamelen voor de herverkiezing van Nixon. Samen met zanger Frank Sinatra nam hij het entertainmentdeel van de tweede inhuldiging van Nixon in 1973 voor zijn rekening.

PAGINA 11: 85000 UITGETYPTE PAGINA'S VOL GRAPPEN

85000 uitgetypte pagina's grappen

VERVOLG VAN PAGINA 1

Hope wekte de indruk de grappen uit zijn mouw te schudden. In werkelijkheid had hij steevast zeker zes schrijvers in dienst die ze aan de lopende band produceerden. Werkte een grap eenmaal, dan sloeg Hope die op in zijn archief, dat hij bewaarde in een brandvrije kluis in zijn huis, waarin hij op een neer kon lopen.

Enkele jaren geleden liet hij al zijn grappen, in totaal 85000 pagina's uittypen en digitaliseren. De computer waarin ze werden opgeslagen schonk hij aan de Library of Congres, Amerika's nationale bibliotheek. Die organiseerde afgelopen mei nog een herdenking rond zijn honderdste verjaardag waarbij de bezoekers op onderwerp naar grappen konden zoeken. Toest in Ouder Worden; ,,Je holt nog steeds de vrouwen achterna, maar alleen nog bergafwaarts.''

Hope werd geboren in het Engelse Eltham als de vijfde van zeven zonen van een steenhouwer en een zangeres als Leslie Townes Hope. Toen hij vier was emigreerde het gezin naar de VS. Nadat een onderwijzer hem om zijn keurige voornamen vernederde noemde hij zich Bob. Na een carrière als bokser en danser rolde hij van de vaudeville door naar Broadway. Zijn radiowerk trok vervolgens de aandacht van Hollywood.

In totaal maakte hij 54 films, waarvan de meest geliefde de road pictures zijn waarin hij tegen Bing Crosby opbood in grappen, om maar indruk te maken op tegenspeler Dorothy Lamour. Hoewel hij nooit een Oscar kreeg, presenteerde hij zeventien keer de Oscar-uitreiking. Volgens eigen zeggen omdat hij hoopte dat ,,ze er ooit eentje overhouden.'

Naast komiek was Hope ook een hartstochtelijk golfer, die jarenlang de sport actief promootte. Golf bracht hem ook in contact met de presidenten. Hij was een geregelde partner van Eisenhower en Nixon. Hope zou grappen dat hij, te beginnen met Roosevelt, in totaal voor elf presidenten heeft opgetreden ,,en er zes heb vermaakt''.

De Amerikaanse politiek op haar beurt overlaadde hem op met eerbetonen. Hij kreeg de Gouden Medaille van het Congres, werd uitgeroepen tot 'deel van de Amerikaanse folklore'. Dit voorjaar stelde president Bush voor zijn eeuwfeest een naar hem vernoemde patriottisme-prijs in. Hope zelf was toen al te zwak om de festiviteiten bij te wonen. Maar bezoekers aan de Liberary of Congres konden toen lezen wat hij al op 80-jarige leeftijd over het leven had gezegd: ,,Ik vind dat ik oud geworden ben als een fles goede wijn, maar natuurlijk zit mijn kurk wel een beetje los.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden