Komende bekerduels krijgen videoarbitrage

videoscherm | De voetbalwedstrijden om de beker worden de komende tijd geleid door scheidsrechters die hulp krijgen van camera's. Die zullen daar alleen in 'exceptionele' gevallen gebruik van maken.

In tegenstelling tot voorgaande jaren gingen de scheidsrechters uit de eredivisie deze winterstop niet naar Turkije. Omdat de KNVB vorig jaar een nieuw trainingscentrum in Zeist in gebruik nam, bleven de scheidsrechters voor hun trainingskamp gewoon in Nederland.


Gisteren blikte de voetbalbond terug op de prestaties van de scheidsrechters in de eerste helft van het voetbalseizoen en nam het de komst van de videoscheidsrechter nog eens onder de loep.


Waar de videoscheidsrechter in de bekerduels van dit seizoen enkel vanuit een busje van buiten het stadion kon ingrijpen, daar kan een scheidsrechter die een duel leidt in januari tijdens de kwartfinales van de beker zelf ook op een scherm kijken wat er tijdens een wedstrijd is gebeurd.


Voor de winterstop gebeurde dat nog niet, omdat de Ifab - de spelregelcommissie van de Fifa - aan de KNVB gevraagd had om dat nog niet te doen. "In de Verenigde Staten konden scheidsrechters wel gebruik maken van 'on field review' en de Ifab wilde zien hoe zich dat verhield tot situaties waarin de scheidsrechter alleen contact met een busje had", legt medewerker scheidsrechterszaken Mike van der Roest uit.


Na de winterstop komt daar dus in de bekerduels verandering in. Volgens Van der Roest is het echter niet de bedoeling dat scheidsrechters continu op een beeldscherm naast het veld gaan kijken of ze een situatie wel goed beoordeeld hebben.


"Dat zal alleen in exceptionele gevallen gebeuren, omdat anders de wedstrijd te lang duurt", verduidelijkt hij. "Als een scheidsrechter tijdens een duel tien keer op een scherm gaat kijken en een situatie opnieuw gaat beoordelen, dan kost dat al gauw een kwartier extra. De Fifa wil de vaart in het spel houden."

Het juiste shot

Dat het herzien van een beslissing lang kan duren bleek wel in december tijdens het WK voor clubteams. Voor het eerst werd er tijdens een internationaal toernooi gebruik gemaakt van videoarbitrage - een door de Hongaarse scheidsrechter Kassai niet geconstateerde penalty werd alsnog gegeven - en direct duurde het minuten voor er duidelijkheid over het vervolg van de wedstrijd was.


Danny Makkelie was bij dat toernooi in Japan als videoscheidsrechter aanwezig en legde gisteren nog eens uit hoe dat in zijn werk ging. "Dertig camera's maakten beelden en daar moest ik het juiste shot uit selecteren."


"Vervolgens moest ik het moment goed beoordelen, gaf ik aan Kassai door dat hij een strafschop had gemist en moest hij het moment zelf ook nog terugkijken. De opmerking dat het nemen van een beslissing in dit geval lang duurde is terecht. Je hoopt in zo'n eerste geval op een situatie die gemakkelijk is te beoordelen, maar dat heb je niet in de hand."


Van der Roest benadrukt dat dit hoort bij het wennen aan het gebruik van de videoscheidsrechter. "Natuurlijk willen we dat duels zo min mogelijk vertraging oplopen, maar alles is nu nog niet perfect. Over een, twee of drie jaar zullen we al een stuk verder zijn."


"Bij het gebruik van nieuwe technologieën gaat het soms in het begin nog mis", vervolgt Van der Roest. "Iedereen moest een aantal jaar geleden ook wennen aan dat de arbitrage via headsets communiceerde, maar inmiddels heeft niemand het daar meer over."


"En uiteindelijk gaat het ook om het nemen van de juiste beslissing en niet om hoe lang het opnieuw beoordelen van een situatie duurt", zei Makkelie. "Iedereen wil dat het juiste team doorgaat naar een finale, jaren later is dat het enige waar nog over wordt gesproken."


De periode waarin getest wordt met het gebruiken van videoarbitrage - Nederland speelt daarin een belangrijke rol - loopt tot en met het WK van 2018 in Rusland. Volgens Van der Roest wil de voorzitter van de Fifa, Gianni Infantino, technologische hulpmiddelen al tijdens het toernooi gaan gebruiken. "Daarna zullen we gaan evalueren en zal het duidelijk worden hoe het verder gaat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden