Komen er toch vrouwelijke soldaten in het Engelse leger?

Vrouwelijk soldaat in het Israëlische leger. Beeld EPA
Vrouwelijk soldaat in het Israëlische leger.Beeld EPA

In het Britse leger is geen vrouwelijke soldaat te bekennen. Maar daar komt binnenkort hoogstwaarschijnlijk verandering in. De Engelse staatssecretaris van Defensie Philip Hammond wil vrouwen ook toestaan te solliciteren voor een baan als militair.

De Engelse krijgsmacht wilde nooit eerder vrouwen toelaten aan het gevechtsfront. De reden is dat vrouwen een afleiding kunnen vormen voor mannelijke soldaten.

Hammond heeft de chef-staf opdracht gegeven direct te bekijken of de regels kunnen worden herzien. "Het leger heeft een macho-imago als bolwerk van mannelijk chauvinisme. De werkelijkheid is heel anders," aldus Hammond. De staatssecretaris vindt dat geslacht geen reden mag zijn om iemand voor dienst te weigeren. Het gaat om lichamelijke capaciteiten, zegt hij.

Juist daarom sluit hij niet uit dat er alsnog weinig vrouwen soldaat kunnen worden. Militairen moeten tenslotte zware bagage kunnen dragen van soms ruim 60 kilogram. En het leger maakt de lichamelijke toelatingstests niet makkelijker voor vrouwen.

Engeland wil een voorbeeld nemen aan landen als Frankrijk, Canada, Australië en Israël, waar vrouwen wel mogen vechten in het leger. De Verenigde Staten laten vrouwen sinds afgelopen januari toe bij de marine en het leger. In Engeland varen sinds vorige week de eerste vrouwen mee op onderzeeërs.

Als het aan Hammond ligt, moeten vrouwen binnenkort ook kunnen toetreden tot de infanterie (soldaten te voet) en de pantserdivisie. Ze dragen dan geen wapens. Vrouwen kunnen binnen het Britse leger al langer werken als doktoren, geheim agenten en piloten.

'Geen rol voor vrouwen'
Aangezien Hammond vastbesloten is vrouwen toe te laten tot het leger, is het vrijwel zeker dat de regels worden verruimd. De krijgsmacht zelf is positief over de plannen. Legerleider Peter Wall pleitte vorige maand in The Guardian nog voor vrouwelijke militairen, die ervoor zorgen dat het leger 'normaler' wordt in de ogen van de samenleving.

Daar is zijn voorganger, Richard Dannatt, het niet mee eens. Hij vindt dat het aanvallen van vijanden geen rol voor vrouwen is. Ook oud-majoor Judith Webb vindt dat vrouwen niets aan het gevechtsfront hebben te zoeken. Ze was de eerste vrouw ooit die een groep mannelijke soldaten leidde in de tankdivisie van het Britse leger. Volgens haar moeten we accepteren dat mannen en vrouwen nu eenmaal niet evenveel kracht in hun bovenlichaam hebben. Parlementslid Richard Drax (Conservatieve Partij) protesteerde al eerder tegen het idee. "Soldaten moeten van hetzelfde geslacht zijn om de integriteit van het leger te waarborgen."

De toelatingsregels van de krijgsmacht zijn in 2010 ook tegen het licht gehouden. Toen bleek dat vrouwen weliswaar lichamelijk sterk genoeg zijn, maar niet is uitgesloten dat vrouwen zorgen voor minder samenhang in groepen soldaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden