Komen die bobo's hier om zieltjes te winnen?

Op 2 maart gaat Nederland naar de stembus voor het kiezen van nieuwe gemeenteraden. In Amsterdam en Rotterdam worden gelijktijdig deelraadsverkiezingen gehouden. Trouw volgt tot na de verkiezing de oude Rotterdamse wijken Vreewijk, Bloemhof, Hillesluis, Katendrecht, Afrikaanderwijk en Feijenoord-Noordereiland, die straks samen de deelgemeente Feijenoord (met ruim 70 000 inwoners) gaan vormen. Vandaag: 'Winkelen met de VVD op Boulevard Zuid'

ANDREA BOSMAN

Op het programma van vandaag staat een bezoek aan Rotterdam-Zuid, alwaar de landelijke lijsttrekker voor de VVD “al pratende met verschillende winkeliers een wandeling zal maken over de Boulevard Zuid.” Een locatie die verbazing oproept, aangezien het te verwachten kiezerspotentieel voor de liberalen in deze contreien minimaal is. Het had niet veel gescheeld, of de VVD had niet eens meegedaan aan de verkiezingen voor de deelgemeente Feijenoord, bij gebrek aan interesse van geschikte kandidaten.

Maar het was nou juist een mooie gelegenheid geweest als Bolkestein hier eens zijn gezicht had laten zien, vindt campagneleider Van Dijk. “Het gebeurt niet zo vaak dat we met zo'n delegatie in deze wijken zijn. We hadden ook bewust gekozen voor dit ondernemende stukje Zuid, omdat we al zo vaak het centrum bezoeken.”

Vandaag is het sowieso ineens dringen 'op Zuid', waar het de interesse van landelijke politici voor de oude wijken betreft. In de Afrikaanderwijk bezoeken lijsttrekker Wim Kok en fractievoorzitter Thijs Woltgens van de PvdA vandaag een scholingscentrum. De lijsttrekker van de VVD had in Hillesluis dus niet misstaan. Maar gelukkig, de Kamerleden Jorritsma, Linschoten en Weisglas hebben niet afgezegd.

En met de Rotterdamse wethouder Van den Muysenberg, gemeenteraadslid en tevens fractievoorzitter Ella ter Kuile, de raadsleden Woudenberg en Teenstra, de lijsttrekker en de nummer twee voor de deelraad, de heren Kleiwegt en Van Dissel en nog enkele zittende en aanstaande raadsleden, barst het kleine kantoortje van de winkeliersvereniging Boulevard Zuid bijna uit zijn voegen.

Bakker Uljee, voorzitter van de winkeliersvereniging, staat een beetje bevreemd te kijken in een hoek van het kantoortje. “Nee, het was niet mijn idee. Ik kwam net terug van vakantie, toen ik hoorde dat ze hier wilden komen kijken. Prima hoor, maar ik denk wel dat ze in de verkeerde buurt zijn. Dan moeten ze hier eerst maar eens wat huizen gaan bouwen boven de sociale-minimumgrens.”

Na een welkomstwoordje van Uljee begint de tocht door de ijzige kou met een bezoek aan de 'Cosy Corner', stamkroeg van menige buurtbewoner. Barkeeper Herman beantwoordt vragen over parkeerproblemen, de verwachtingen van de komst van 'De Kop van Zuid' en de criminaliteit. “Eigenlijk zou je het aan m'n moeder moeten vragen, die weet het allemaal veel beter. Maar ze is op vakantie.”

De overige gasten aan de bar buigen zich aanvankelijk wat dieper over hun biertje, maar moeten na verloop van tijd toch even iets kwijt over die plotselinge sjieke drukte in hun cafe. “Dat lijkt de prins wel daar, met die pijp!” roept een wat oudere man, als de blonde, in een lange loden jas gestoken Robin Linschoten weer zijn weg naar buiten zoekt. “Da's goed”, zegt een lachende Frans Weisglas. “We gaan dit als een werkbezoek van Alexander verkopen.”

Na de banketbakkerij van Uljee, waar de drie Kamerleden een 'Valentijnstaart' overhandigd krijgen, wordt een bezoek aan slagerij Van Tongeren ingelast. Die stond niet op het programma. Maar aangezien de secretaresse van de winkeliersvereniging voortdurend vooruit loopt en bij zowat elke zaak op de route het hoofd om de hoek steekt om te vragen “of ze met de VVD willen praten”, is het aantal winkels dat bezocht wordt, al snel verdrievoudigd.

Slager Van Tongeren, die zijn zaak nog snel heeft opgeruimd, heeft een gemengd verhaal te vertellen. De buurt is de laatste jaren sterk veranderd, door de stadsvernieuwing zijn veel klanten weggetrokken omdat ze de huur niet meer konden betalen. De concurrentie van het Zuidplein en winkelcentrum IJsselmonde is duidelijk merkbaar. De renovatieplannen voor de winkelboulevard, waarmee in mei wordt begonnen, betekenen een nieuwe impuls voor de ondernemers.

En als er straks een tram over de Groene Hilledijk gaat rijden, zoals in het ambiteuze TramPlus-plan van de gemeente Rotterdam en de RET staat vastgelegd, wordt de boulevard volgens Van Tongeren helemaal 'de slagader van Zuid'. Wethouder van de Muysenberg, die onder meer verkeer en vervoer onder zijn hoede heeft, haast zich dit te bevestigen. Maar als de straat gedurende een half jaar opengebroken is, zal dat ook stevig in de omzet te voelen zijn, voegt Van Tongeren nog wel even toe.

In de lederwarenzaak, waar Annemarie Jorritsma op de valreep nog een handtas aanschaft, leggen twee verkoopsters uit hoe het beveiligingssysteem werkt. “Met de bovenste knop alarmeren we de buren, de onderste is voor de politie. Die zijn dan ook binnen twee minuten hier.”

Geen overbodige luxe, blijkt uit de verhalen van de meeste winkeliers. Het aantal inbraken en overvallen in buurt is, ondanks de rolluiken en alarminstallaties, aanzienlijk en blijft verder stijgen.

De verpaupering en de onveiligheid zijn de grootste klachten van de ondernemers. Dat is ook de constatering van VVD-fractievoorzitter Ella ter Kuile. Zij staat erom bekend als een van de weinige raadsleden regelmatig op de fiets de Rotterdamse wijken in te trekken, om met bewoners te praten. Ook in Zuid. “Vaak reageer ik dan op brieven van mensen die ik krijg en besluit daar dan op bezoek te gaan. Op die manier hoor je tenminste echt wat er leeft.”

Bij IJzerhandel Keller vertelt een verkoper over de wateroverlast in de kelder, veroorzaakt door nieuwbouw van het Gemeentelijk woonbedrijf Rotterdam achter het winkelpand. Omdat het GWR anderhalve meter hoger heeft gebouwd en een modern leidingensysteem heeft aangelegd, zijn er problemen met de afwatering. Allerlei instanties geven elkaar de schuld, niemand neemt de verantwoordelijkheid. En Keller zit met de gebakken peren.

De Kamer- en raadsleden luisteren aandachtig. Toch is de verkoper niet echt onder de indruk van het bezoek. “Verkiezingstijd he? ”, zegt hij. “Drieeneenhalf jaar zie je ze niet, en nu ineens wel. De problemen zijn bekend, ze zijn alleen erger geworden. En ik vraag me af of een meneer Weisglas zich iets aantrekt van de problemen van IJzerhandel Keller op de Beijerlandselaan.”

Ook in cafe Grand Boulevard Zuid, waar diezelfde meneer Weisglas en aanstaand raadslid Simone Snijder langdurig de verhalen van een AOW'er aanhoren, reageren de meeste bezoekers sceptisch. “Komen die bobo's hier om zieltjes te winnen? ” vraagt een van hen. En even later, als het raadslid Woudenberg hem een VVD-foldertje in de hand heeft geduwd: “Ik zal het onder m'n kussen leggen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden