Komeetlander Philae is wakker

null Beeld Esa
Beeld Esa

Feest in de controlekamer van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Na een winterslaap van zeven maanden heeft de kleine komeetlander Philae een teken van leven gegeven. Moederschip Rosetta stuurde de gegevens zaterdagavond rond 22.30 uur naar de aarde.

Philae 'sprak' zo'n 85 seconden met het thuisfront, maakte de ESA vandaag bekend. Om een signaal te sturen was negentien watt nodig. De lander, die ongeveer zo groot is als een wasmachine, wekt momenteel 24 watt op. "Het gaat goed met Philae", zei projectleider Stephan Ulamec. "Hij is klaar voor onderzoek."

Stuiterende lander
Philae landde op 12 november na een reis van tien jaar op de komeet 67P/ Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Helemaal vlekkeloos ging dat niet. De harpoenen, die de lander op de komeet moesten vastzetten, faalden, waardoor Philae drie keer stuiterde voordat de lander neerkwam onder de schaduw van een overhangende rots.

Omdat Philae als gevolg van de rots niet genoeg zonlicht kon opvangen, raakten de accu's na 56 uur onderzoek uitgeput. De lander viel daarna 'in slaap'. Nu de komeet dichter bij de zon is komen te staan, kunnen de zonnepanelen nu wel genoeg zonlicht omzetten in energie.

De ESA zegt dat Philae al eerder data wilde versturen, maar dat toen niet kon omdat Rosetta, dat rondjes vliegt rond de komeet, slechts op een paar momenten het signaal van Philae kon opvangen. Rosetta begon met luisteren op 12 maart, maar het duurde vier maanden voordat Philae 'sterk genoeg' was om te antwoorden.

Zuinig met energie
De komende week gaan de wetenschappers in het controlecentrum in Duitsland bepalen hoeveel experimenten Philae kan uitvoeren. Er zijn in november verschillende tests uitgevoerd, maar toen sprong het controlecentrum voorzichtig om met de energie die Philae nog had. Als Philae in staat is om zelf energie op te wekken, kunnen meerdere tests worden uitgevoerd, is de hoop.

Zo moet Philae nog boren in de komeet. De lander had dat in november geprobeerd, maar kwam toen niet verder dan een paar millimeter. Met meer energie moet het mogelijk zijn, denkt de ESA.

De 8000 datasets die Philae tijdens de zeven maanden winterslaap heeft bewaard, worden stapsgewijs teruggestuurd naar aarde. Daarmee hopen de onderzoekers meer te weten te komen over wat er in de maanden november tot nu is gebeurd.

De 'phone home' van Philae is ook goed nieuws voor alle Twitteraars. Geïnteresseerden kunnen zich weer gaan vermaken met de vaak hilarische Twitterberichten tussen moeder en zoon.

Lees ook: Het Twitter-team van Rosetta en Philae.

De ruimterots Churyumov-Gerasimenko waarop Philae is geland. Beeld EPA
De ruimterots Churyumov-Gerasimenko waarop Philae is geland.Beeld EPA

Prestigeproject

Philae is het meest prestigieuze project in de geschiedenis van de Europese ruimtevaart. Voor het eerst is het gelukt om een ruimtevaartuig op een komeet te laten landen. De komeet bevindt zich op driehonderd miljoen kilometer van de aarde.

Het doel van de missie is om meer te weten te komen over de samenstelling van de komeet en daarmee inzicht te krijgen in het ontstaan van het heelal. De komeet is een overblijfsel uit de begintijd van het zonnestelsel en is volgens schattingen zo'n 4,6 miljard jaar oud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden