Komeet spuit alcohol en suiker de ruimte in

null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Door komeet Lovejoy lijkt het wel happy hour in ons zonnestelsel. De komeet spuit elke seconde een alcoholpercentage gelijk aan 500 flessen wijn de ruimte in. Wetenschappers van NASA hebben ook nog 20 andere organische moleculen uit de komeet kunnen halen, waaronder suiker. Die kunnen ons misschien iets vertellen over het ontstaan van leven op aarde.

Komeet Lovejoy kwam begin dit jaar zo dichtbij de zon dat er een gaswolk ontstond. Voor de wetenschappers was het toen een kwestie van wachten. Want hoe langer ze wachtten, hoe meer stoffen uit de gaswolk vrij kwamen. Door het hete zonlicht smolt de komeet en konden wetenschappers zien uit wat voor deeltjes ze bestaat. De 21 moleculen die in Lovejoy zitten, komen ook voor op aarde.

Dat komeet Lovejoy alcohol en suiker bevat, is voor wetenschappers een bevestiging dat moleculen die op aarde voorkomen, ook voorkomen op kometen, en misschien ook op andere planeten in het zonnestelsel.

Wetenschappers denken dat kometen water aan de aarde hebben overgedragen, en daarmee leven mogelijk hebben gemaakt, maar dat is nooit bewezen. De ontdekking van moleculen in Lovejoy draagt wel bij aan de waarschijnlijkheid van deze hypothese.

De ontdekking van organische moleculen in komeet Lovejoy staat niet op zichzelf. Vorig jaar ontdekte verkenner Philae, die landde op komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko, ook al bouwstenen van het leven in de gaswolk van de komeet.

Komeet Lovejoy werd in 2014 door Australische amateur astronoom Terry Lovejoy ontdekt. Op dit moment verwijdert de komeet zich steeds verder van de aarde en zal straks helemaal uit het zicht verdwijnen. In 2050 neemt de komeet afscheid van het zonnestelsel, dan is zijn omlooptijd voorbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden