Komedie over hele en halve Turk

Scÿne uit 'Gangsterboys'. (Trouw) Beeld
Scÿne uit 'Gangsterboys'. (Trouw)

In de ons omringende landen worden opvallend sterke films gemaakt door Duitse Turken, Belgische Marokkanen en Algerijnse en Tunesische Fransen. Ik doel op Fatih Akin, Nabil Ben Yadir, Rabah Ameur-Zaïmeche en Abdel Kechiche. In de Nederlandse filmmakerij is het tot nu toe opvallend stil onder aanstormend allochtoon regietalent.

Belinda van de Graaf

In films als ’Cool!’, ’Shouf Shouf Habibi!’ en ’Het Schnitzelparadijs’ waren wel Nederlands-Marokkaanse acteurs te zien, maar ze werden geregisseerd door Theo van Gogh, Albert ter Heerdt en Martin Koolhoven.

]]>

Hetzelfde geldt nu voor de Hollandse jongens en meisjes van Turkse en Arabische origine in ’Gangsterboys’. Ze vallen onder regie van Paul Ruven. En aan de jonge rappers ünder Dogan bijgenaamd Turk, en Yesser Roshdy bijgenaamd Yes-R ligt het niet. Het zijn prima hoofdrolspelers in een zwakke misdaadkomedie over een hele en een halve Turk die moeten zien te infiltreren in de Turkse onderwereld. In een snelle, clip-achtige omgeving maken ze uitgemolken grappen over homo’s, ze leuren met een lijk, zwaaien met drugs en pistolen, de hele santekraam.

Paul Ruven schreef samen met Marian Batavier boeken over hoe succesvol te zijn in de filmindustrie: ’Het Geheim van Hollywood – De Gouden Succesformule’ en ’Rijk door 1 Zin: Het Gouden Film Idee’. Hoe pijnlijk. Het gaat in ’Gangsterboys’ eerder om monotoon formuledenken, inclusief sluikreclame voor energiedrankjes. En wie heeft ooit bedacht dat BN’ers als Georgina Verbaan en Beau van Erven Dorens in gastrolletjes leuk zijn?

Vooral jammer is dat Ruven – ooit verantwoordelijk voor het geheel gezongen ’De Tranen van Maria Machita’ – niet beter gebruik heeft gemaakt van de muzikale kwaliteiten van zijn hoofdrolspelers. Ergens in ’Gangsterboys’ zit wel een fantastische Turkse rap-musical verstopt.

Scÿne uit 'Gangsterboy Beeld
Scÿne uit 'Gangsterboy
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden