Kom niet aan de portemonnee van Seoul

Noord-Korea treft zuiderbuur door sluiting van het gezamenlijke industriepark Kaesong

SEOUL - Dreigen met zeeën van vuur en nucleaire aanvallen deed de gemiddelde Zuid-Koreaan niet echt opveren uit zijn stoel. Maar nu Noord-Korea het industriepark dat het samen met Zuid-Korea beheert heeft gesloten, is Kaesong niet weg te slaan uit het Zuid-Koreaanse nieuws. De reden: de eigen portemonnee wordt geraakt.

De frustratie is groot: "Als dit zo doorgaat bestaat het risico dat ondernemers failliet gaan", zegt de vice- president van KBiz, die de ondernemers van Kaesong vertegenwoordigt. De ondernemers klagen steen en been, zo werd in de persconferentie die de organisatie gisteren hield, duidelijk.

"Ik kan straks niet meer leveren aan klanten", zegt Park Yun-kyu, eigenaar van een textielfabriek in Kaesong. Daar werken 700 Noord-Koreaanse arbeiders tegen een maandloon dat varieert tussen 80 en 120 euro. Zeker de helft daarvan wordt als belasting geïnd door de Noord-Koreaanse staat. "We zijn wel verzekerd voor dit soort situaties, maar alleen als de zaak minstens een maand wordt gesloten", zegt Park. Ondanks de sluiting blijven er nog enkele honderden Zuid-Koreaanse werknemers achter in Kaesong, in de hoop dat ze zo snel mogelijk de productie te kunnen hervatten. Het is gebruikelijk dat Zuid-Koreaanse werknemers in Kaesong overnachten tijdens hun werkweek.

De zakenlieden stapten vooral in het unieke project voor de goedkope arbeid. Op vijftig kilometer van Seoul is het transport eveneens voordelig. "Laat dit nou niet de dupe worden van politieke schermutselingen", benadrukken de ondernemers.

Maar er is een veel groter verlies. "Als Noord-Korea wil bouwen aan vertrouwen in de internationale gemeenschap waar het investeringen zoekt, moeten ze de situatie snel normaliseren", meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging, dat over de niet-militaire interactie met het noorden gaat. Bedrijven vanuit de hele wereld, ook vanuit Nederland, investeren in fabrieken en mijnen. In oktober gingen zakenlieden voor het eerst met de Nederlandse ambtenaren op handelsmissie naar Noord-Korea.

Het project dat in 2003 startte is niet alleen maar in het leven geroepen om mooie winstmarges voor ondernemers te regelen. Het paste perfect in de Zonneschijnpolitiek, het toenaderingsbeleid waarmee de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung in 2000 een Nobelprijs voor de vrede won. "Aan de ene kant zat het midden- en kleinbedrijf in het nauw en verzocht het de politiek om een oplossing. De toenmalige regering van Roh Moo-hyun kon dat mooi combineren met zijn ambitie relaties op te bouwen met het noorden", zegt Chang Yong-seok, onderzoeker aan het Koreaanse herenigingsinstituut van de Universiteit van Seoul.

Chang noemt het project een succes als het gaat om interactie met het verarmde noorden, dat broodnodig economische kennis en ervaring nodig heeft. "Het project speelt een cruciale rol. Noord-Korea leert hoe het dergelijke complexen kan beheren, Kaesong staat model voor andere fabrieksterreinen in Noord-Korea." Natuurlijk hoopt het zuiden stiekem ook de ogen van de noorderlingen te openen, zodat zij zien dat hun heilstaat helemaal niet zo geavanceerd is als Pyongyang doet geloven. Chang: "Er is goed eten, er wordt gewerkt met moderne machines."

Pyongyang wil met de vermoedelijk tijdelijke sluiting en andere dreigementen vooral de Zuid-Koreaanse politiek en economie ontwrichten. Na het sluiten van Kaesong kwam Noord-Korea gisteren ook met het advies aan het zuiden alle toeristen en expats naar huis te sturen. Maar de internationale gemeenschap gaf geen gehoor aan de zoveelste dreiging. De Amerikaanse ambassade in Seoul meldde dat er geen aanleiding is het veiligheidsadvies voor zijn burgers aan te passen.

Gisteren verloor de Koreaanse won zes procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Om verdere impact van de dreigementen te voorkomen benadrukten Zuid-Koreaanse overheden nog maar eens dat er geen ongebruikelijke activiteiten van het Noord-Koreaanse leger zijn waargenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden