‘Kom maar op scheurensafari in het aardbevingsgebied’

Morgen wordt de eerste aardbevingsbestendige school in Nederland geopend: de Klim-op school in Middelstum. Beeld reyer boxem

Een hardnekkig sentiment in Groningen: die gasboringen hadden eens niet de Ommelanden, maar de Amsterdamse grachtengordel moeten laten trillen. Wedden dat de werkzaamheden dan onmiddellijk waren gestaakt en alle huiseigenaren ruimhartig gecompenseerd?

Laat ik eens in beeld brengen hoe het eruit zou zien als die trillende huizen in Amsterdam zouden staan, dacht Kor Dwarshuis uit Sellingen, die animaties maakt. Hij projecteerde het Groninger bevingsgebied op het centrum van de hoofdstad. De 70.000 beschadigde panden reiken tot voorbij Oostzaan in het noorden, Cruquius aan de westkant, en op oost met uitschieters tot ver in het IJmeer.

Hij zette zijn animatie online, twitterde erover. Dát zal ze leren, dacht Dwarshuis: nu kan niemand meer ontkennen dat er in Groningen iets mis is.

De tekst gaat verder onder de video van Kor Dwarshuis.

Hij had het zelf mis. De animatie werd nauwelijks bekeken. Zijn visualisatie van die ándere landschapsbedreiging, de Airbnb-invasie – Amsterdammers verhuren massaal hun woningen aan toeristen – daarentegen, ging viraal. Dwarshuis: “Toen jammerden de Amsterdammers: ‘Wat verschrikkelijk dat onze stad kapot gaat!’ Maar hallo, en onze provincie dan?” Het frustreert hem, zegt hij, die onverschilligheid jegens de Groningers. “Airbnb is een lokaal probleem, maar die gáswinning – daar heeft iedereen in Nederland zijn pensioen aan te danken. Het gas is zo vanzelfsprekend, we zijn in slaap gesust door alle warmte, alle welvaart. Mijn schoonfamilie in Brabant bagatelliseert: Och, we hebben allemaal wel eens wat.”

Wegzapmoment

Volgens Elke Meiborg uit Middelstum heeft de rest van Nederland het ‘wegzapmoment’ bereikt: het punt waarop het nieuws niet meer bij je binnenkomt. “Als je tijdens een langdurige hongersnood vijf hongerige Afrikaanse kindertjes op het nieuws ziet, zap je weg. Want nu wéét je het wel.”

Om dat in de aardbevingsdiscussie te doorbreken, richtte Meiborg met anderen de actiegroep ‘Van Graan naar Banaan’ op. “We waren een graanrepubliek, maar nu zijn we een bananenrepubliek”, legt ze de naam uit. De actiegroep wil landelijke aandacht voor de aardbevingsproblematiek, maar wel op een positieve manier. Want, zegt ze: anders worden we zo’n zeuronderwerp – en dan word je zéker niet serieus genomen.

En dus geven de ‘bananen’ op hun site tips voor burgerlijke ongehoorzaamheid en staan er voorbeeldbrieven aan de Nam en het Centrum Veilig Wonen. En je kunt er een Groninger adopteren. Groningers staan gewoon in het telefoonboek, knipoogt Meiborg. “Kies er eentje uit en stuur een kaartje: joh, hoe gaat het met je? Je kunt ook met je hele straat een Groningse straat adopteren. Ga bij elkaar op bezoek, maak excursies door het bevingsgebied, kom op scheurensafari!”

Betrokkenheid creëren 

En nee, Meiborg maakt het probleem niet belachelijk – verre van, ze heeft zelf ook flinke schade. En nee, de aarde stopt heus niet met trillen als iemand een kaartje stuurt. “Maar mijn familie in Limburg heeft geen idee wat hier speelt. We moeten betrokkenheid creëren en daarmee kun je klein beginnen, dat hoeft geen geld te kosten. Veel moois begint met persoonlijk contact. Zware verhalen zijn er al genoeg. Maar daarnaast is er behoefte aan lucht, als de angst en de onmacht in al je vezels zit.”

Eerder was er al de groep Groningers die door billboards met de tekst #Groningen Bedankt neerzette op plekken die profiteren van het gasgeld: het Rijksmuseum, de Rotterdamse haven, Schiphol. Er werd gebreid tegen de aardbevingen, er zijn bloembollen geplant om een bloeiend monument te maken. En er waren krakers. Marko Datema en Mariska de Lange kraakten de boerderij die hun hart stal en die door de Nam was opgekocht om gesloopt te worden. Toen de Nam toezegde zich te zullen inspannen voor behoud, verlieten ze het pand. “We moeten ophouden ons als slachtoffer te gedragen”, zegt Datema. “Niet onszelf tegen de muur laten zetten, maar in het midden gaan staan. Wij streden voor iets dat zogenaamd niet haalbaar was. Maar we hebben een stapje van de muur gezet, en toen bleek er toch wel iets te kunnen.”

En ja, zegt Datema: we snappen heus dat het gas belangrijk is. “Maar begrijp dan ook dat het op een fatsoenlijke manier gewonnen moet worden. Het is tijd dat de Groningers gaan stáán voor deze prachtige provincie. Want dat is het.”

Lees ook: Psycholoog ziet meer stress en angst in Groninger bevingsgebied

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden