Kom maar op met de dobbelstenen

De avonden zijn lang en de bordspellen komen op tafel. Trouw testte nieuwe spellen: een enge heks kroop uit een huisje en vriendinnen vertelden elkaar de waarheid.

Samen op ruimteavontuur
Veel kinderen zitten liever achter de spelcomputer dan op z’n jaren vijftigs gezellig met het hele gezin aan tafel voor een bordspel. ’Spelletje doen?’ –de gezichten spelen vaak boekdelen. Daar heb je haar weer met haar spelletjesgezeur.

Maar gelukkig, daar schieten de Tsjechische ontwerpers van het nieuwe bordspel Galaxy Trucker ouders en grootouders te hulp. Eén keer zwaaien met de doos van dit spel voor kinderen vanaf 10 jaar, en het wonder geschiedt. Wow, dat ziet er ’vet cool’ uit. Lijkt wel wat op een... game. Dat willen ze wel spelen.

Met Galaxy Trucker speel je je eigen ruimtereis na. Dat zal vooral jongens aanspreken, maar bij het testen gingen ook een meisje (9), ouders en grootouders voor de bijl, mede door de mooie en humoristische vormgeving van het spel. De spelers moeten eerst een eigen ruimteschip bouwen van losse puzzelonderdelen en daarna (via opdrachtkaarten) met hun schip door het heelal reizen. Onderweg gaat er natuurlijk van alles mis, en wie met het minst gehavende schip uit de strijd komt, is de winnaar. Wel de eerste keer flink wat tijd uittrekken voor de wat melig geformuleerde spelregels, maar daarna de raketten aanzetten en GO!

Galaxy Trucker, bordspel voor 2 tot 4 spelers, vanaf 10 jaar. QWG games www.qwggames.nl , € 44,95. (WK)

Begin een wasserij in Chinatown New York
Chinatown van QWG-games heeft alles wat een goed bordspel moet hebben. Het spel speelt zich af in een exotische omgeving, het is mooi vormgegeven, heeft een robuust spelbord en duidelijke spelregels.

Het is eind jaren zestig in Chinatown in New York. Iedere speler komt als immigrant naar de stad en moet daar een bestaan zien op te bouwen. Het spelbord is onderverdeeld in kavels waarop de spelers kleine bedrijfjes kunnen stichten. Kaartjes met nummers worden rondgedeeld, net als kaartjes met bedrijfstypen. Het spel is in het Engels, maar de plaatjes zijn zo duidelijk dat dat geen bezwaar is. We kunnen direct aan de gang. Om een succesvol bedrijfje te beginnen, moet er gehandeld worden. Dan blijkt dat in de handelsfase iedere stap goed moet worden afgewogen. Ieder kaartje dat wordt neergelegd, heeft gevolgen voor later. Dus worden er plannen gesmeed en gedwarsboomd en wordt vooral hard onderhandeld. Maar iedere ronde zijn er nieuwe kansen.

Wie na zes ronden het meeste geld heeft vergaard wint het spel. Chinatown is een beetje ondergesneeuwd in de lawine van spellen die dit jaar zijn verschenen. Dat is niet terecht, want het spel zit goed in elkaar en blijkt verslavend.

Chinatown is een onderhandelingsspel voor 2-4 spelers vanaf tien jaar, QWG-games, € 29,95. (MdH)

Directeur worden van je eigen dierentuin
Alles wat met dieren te maken heeft, gaat er bij ons thuis in als zoete koek, dus de mooie doos met de getekende dieren van het Burgers’ Zoo-spel is zeer welkom. Je bent in dit spel namelijk directeur van een dierentuin en moet proberen zoveel mogelijk dieren en attracties te verzamelen. Maar een eerste poging van vier meiden – tussen de 8 en 14 – om het spel te spelen zonder begeleiding mislukt. „We snappen er helemaal niks van!’’, klinkt het. Dan zelf maar Rest nog maar één mogelijkheid: zelf de zes pagina’s tellende instructies door te lezen, en spelen. Ik kies er mijn koelbloedigste kind voor uit en samen gaan we de spelregeljungle stap voor stap te lijf. We moeten om de beurt dieren in transportkooien doen en mogen dan besluiten een van die kooien voor onze dierentuin uit te kiezen. Maar wanneer sla je toe? Wie weet pakt de ander straks de kooi die jij net wilde, met het vrouwtje van het dikhoornschaap, of de mannetjeszebra. Gaandeweg hoeven we de spelregels niet meer elke twee minuten te raadplegen en ontvouwt zich een aardig, helemaal niet zo ingewikkeld spel,waarbij je naast een dosis geluk ook strategisch moet zijn., of juist een gok moet durven wagen. Dochter zit in ieder geval giechelend van de zenuwen achter haar dierentuintableau. Dat ze het een ’héél leuk spel’ vindt, zal ze die middag nog een paar keer herhalen.

Burgers’ Zoo is voor 2-5 spelers, vanaf 8 jaar. 999Games, € 29, 50. (AB)

Met een gemene schaterlach komt de heks naar buiten
Knibbel, Knabbel, Knuisje zit in een enorme doos, die er spannend uitziet. De avond ervoor gaat de doos alvast mee naar bed met Aike (5). „Zit er echt een heks in?”, griezelt hij.

Vriendinnetje Noa wil de volgende dag wel meedoen. Het bordspel is goed te snappen voor kleuters en de (plastic) snoepjes worden fanatiek op het huisje gedrukt. Dan kan het echte spelen beginnen, met als doel: zonder dat de heks het merkt de snoepjes van het huis halen. Met een echoënde gemene schaterlach uit het binnenste van het huisje geeft de heks het startschot. Noa kijkt al wat angstig. Het snoepjes verzamelen, en af en toe van elkaar afpakken, verdragen ze manmoedig. Maar die heks.... De eerste keer dat ze tevoorschijn komt, deinzen de kinderen achteruit. Noa vindt het net iets té. „Ik durf geen snoepjes meer te pakken, ik gooi wel alleen de dobbelsteen!” Nieuwsgierigheid en bangigheid strijden om voorrang. De spelronde is snel afgelopen. Daarna hebben ze nog veel langer lol met ’knabbelen aan het huisje’ en het wachten op de vermanende woorden van de heks. Tip: Wel de batterijen voor de grijp hebben, anders komt de heks niet tevoorschijn. En echte snoepjes erbij is natuurlijk nooit weg.

Knibbel, Knabbel, Knuisje, het Hans & Grietje spel.is voor 2 tot 4 spelers, vanaf 4 jaar. Jumbo, € 24,90. (WB).

Niet zeilen maar pakhuizen vullen in Amsterdam
Als speler van Voor de Wind maak je deel uit van een groep kooplieden in de haven van Amsterdam, die zo snel mogelijk goederen probeert te kopen om ze in een pakhuis te bewaren. Daarna moeten de scheepsruimen opnieuw geladen worden. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk goederen te verschepen. De titel van het spel is dus nogal vreemd gekozen, want gezeild wordt er helemaal niet in het spel, terwijl je dat wel vermoedt.

Hetzelfde geldt voor het gebruik van de gulden in het spel – waarom niet gekozen voor ’florijnen’ of ’goudstukken’?

Ook bij de spelregels is het eerst wel flink doorbijten: veel kromme zinnen en ook de opbouw van de uitleg is nogal rommelig. Het kostte ons meer dan een uur om er zicht op te krijgen.

Maar al die moeite blijkt gelukkig niet tevergeefs: Voor de Wind is een spel waarbij alle spelers continu betrokken zijn. De vaart komt er snel in en je kunt elkaar behoorlijk dwarszitten! Aan de vormgeving is veel aandacht besteed, met mooie tekeningen. Een ideaal spel om mee te nemen als je alle kaartjes overpakt in een kleiner doosje, want de pion is het enige losse onderdeel.

Strategisch spel voor 2-4 spelers vanaf 10 jaar. 24,95 euro Phalanx/999Games, € 24,50. (JdV)

Helemaal melig als er prinsen meedoen
Als je zeven bent, heb je het met die pastelkleurige Disneyprinsessen wel een beetje gehad. Die zijn toch vooral onder kleuters populair. Heel hard werd er dan ook niet gejuicht toen de enorme roze doos van het Magische Spiegelspel thuis op tafel kwam.

Het bleek echter verrassend leuk. Je begint met kiezen welke prinses je wilt zijn: Doornroosje, Assepoester, Sneeuwwitje of Belle (van ’Belle en het Beest’). De plastic prinsesjes zijn tegelijk de pionnen. In het midden van het bord staat de Magische Spiegel. Eromheen ligt bij elk vakje op het speelbord een omgekeerd kaartje met een van de vier prinsessen erop.

Lopen gaat via de dobbelsteen, en wie zijn prinses vindt, mag op de magische spiegel drukken. Die laat afwisselend de prins zien die bij jouw prinses hoort, en de boze stiefmoeder. Is de stiefmoeder als laatste in beeld, dan moet je het kaartje laten liggen. Wie haar vier prinsessenkaartjes heeft, wint. Het spelletje zit goed in elkaar. de spelregels zijn begrijpelijk opgeschreven.De spiegel met muziek en oplichtende afbeeldingen van de net zo zoetsappige Disneyprinsen leidt tot veel hilariteit. De winnares dient in koor te worden toegesproken: „Jij bent de mooiste prinses van ons allemaal.” Helemaal melig als er jongens meedoen.

Het Magische spiegelspel is voor 2-4 spelers vanaf 4 jaar. Jumbo, € 29,90. (DP)

Wie was de componist van Pimpione?
Uiterlijk lijkt Classico precies op het gewone Triviant. Alleen lopen we nu met de bustes van Mozart, Bach en Beethoven over het bord. De vragen gaan uitsluitend over klassieke muziek. Er zijn vijf categorieën: muziekgeschiedenis, opera, instrumenten& instrumentalisten, mens&muziek en muziekfragmenten. De vragen blijken ook de klassieke muziekliefhebbers niet mee te vallen. Dat Emmy Verhey een violiste is weten we, maar wie componeerde de opera Pimpione? En welke componist stierf nadat hij zijn voet met een dirigeerstaf had verwond? De vragen variëren behoorlijk in moeilijkheidsgraad, waardoor de ene speler meer geluk heeft dan de andere. Alle spelers weten uit welk land de castagnetten komen, maar wat is ook alweer een sordine? Het leukst zijn de vragen waarbij muziekfragmenten moeten worden herkend. Bij het spel zitten twee cd’s. En hier slaan de meespelende pubers terug. Zij hebben snel door dat de fragmenten van een bepaalde componist achter elkaar op de cd staan. Fragment 49 ’zal dus ook wel van Beethoven zijn, want 46 was dat net ook’. Maar ach, wat geeft het. De dobbelsteen rolt en de spelers worden steeds enthousiaster. „Wat is er toch veel mooie muziek!”, wordt uitgeroepen.

Classico voor 2-5 spelers is verkrijgbaar via www.classico-game.com en in een aantal grote muziekspeciaalzaken, Van Classico-game VOF. € 35. (MdH)

Zelfs de grootse ezel kan al balkend winnen
Nog nooit een ezel als pion gehad, maar bij het bordspel Wijsneus moet iedereen al balkend door de velden draven. Wijsneus is een soort kruising tussen Triviant en het ouderwetse Ganzenbord. Deelnemers moeten kennisvragen beantwoorden, en wie het goed heeft, mag de dobbelsteen gooien en een paar plaatsen richting finish opschuiven.

Het spel kent twee dobbelstenen. Een van de deelnemers is in wisseldienst de vragensteller, en mag de dobbelsteen met kleuren gooien. Komt groen boven te liggen, dan mag hij een vraag pakken van het stapeltje met het thema: Waar ben ik? Oranje betekent een vraag met: Wie ben ik? Blauw is: Wat ben ik?

De vragensteller leest de vraag op (’Ik lijk op een dolfijn, en in mijn naam zit een kleur’. Antw: bruinvis), en geeft zo nodig hints die moeten leiden tot het goede antwoord.

Die vragensteller bepaalt wie het goede antwoord als eerste heeft gegeven, en daarmee komen we ook meteen op het enige kritiekpunt op het verder aardige spel: Deelnemers zijn vanaf acht jaar welkom, maar kunnen kinderen uit die leeftijdsgroep zelf bepalen wie het antwoord als eerste gaf als een aantal deelnemers bijna op hetzelfde moment de oplossing schreeuwt? Dit kan wel een kleine voedingsbodem voor grote kinderconflicten worden..

Vragenspel voor kinderen vanaf 8 jaar. University Games, € 22,95. (HM)
De doos bevat een spelbord, 12 speelfiguren, 2 dobbelstenen (met elk twaalf zijden) en 500 vragenkaarten.

Hoe goed ken jij je vriendinnen?
True Colours gaat niet zo zeer om winnen. Het draait vooral om: Hoe goed ken jij jezelf en je vriend(inn)en. Aan de hand van vragen op kaartjes als: Wie ziet er matig gekleed uit of Met wie zou jij het bad willen delen als de waterleiding slecht werkt, brengt elke deelnemer via een kaartje twee stemmen uit op de andere deelnemers. Regelmatig klinkt de wens op jezelf te mogen stemmen, maar dat mag niet. Nadat iedereen heeft gestemd, moet je voorspellen hoe vaak er op jou is gestemd. Als je dat goed doet, mag je je pion op het bord een of meerdere vakjes vooruit schuiven.

Maar zoals gezegd, daar gaat het niet werkelijk om. Al bij het maken van de keuzes wordt er door de deelnemende dames stevig gediscussieerd met af en toe een hilarisch moment, maar echt leuk wordt het bij de analyse achteraf. Het hoort weliswaar niet bij het spel, maar geprobeerd wordt toch aan de hand van de voorbijgekomen vragen, de antwoorden te traceren. Een lichte irritatie is soms niet van de lucht: „Hoezo ken ik geen Nederlands?” Aan te raden valt daarom de voorspelling te doen na een aantal vragen, anders vallen de antwoorden, zeker bij een beperkt aantal deelnemers, te simpel te achterhalen.

Een leuk spel met simpele regels, was de conclusie: je leert jezelf goed inschatten. Klacht: te weinig vragen en het spelbord is een beetje saai. Dat mag best wat kleuriger. n meer toegespitst op het onderwerp.
Vragenspel voor 3-6 spelers, vanaf 16 jaar. Jumbo, € 19,95. (KdV)

Welke monnik weet het minst op te vallen?
Liefhebbers van Umberto Eco’s boek ’In de naam van de roos’ hebben lang op een spel moeten wachten dat op zijn verhaal is gebaseerd. Het valt niet tegen. Het is een origineel spel dat gaat om het achterhalen van de identiteit van de medespelers. Iedereen krijgt een kaart met een monnik en een aantal actiekaarten. Op het speelbord, dat een aangepaste plattegrond van het kloostercomplex uit het boek uitbeeldt, worden monniken William en Adson willekeurig neergezet. Tijdens het spel dat zich in zeven ronden verloopt moeten acties worden uitgevoerd, waarbij het de bedoeling is dat de eigen identiteit verborgen blijft. Dat levert veel tactisch nadenken op. Na iedere handeling worden conclusies getrokken.Aan het einde van het spel worden de telstenen vooruitgezet. De achterblijver wint, want die heeft zich het onopvallendst door het spel gemanoeuvreerd.

The Name of the Rose is voor 2-5 spelers, vanaf 10 jaar. Ravensburger, € 31,95. (MdH)

Cubaanse sigaren en rum doen het goed
Cuba is een spel voor liefhebbers van ingewikkelde spellen, want hier moet je wel voor gaan zitten. Het spel won vorige week de Nederlandse spellenprijs. Plaats van handeling is het Cuba van voor de revolutie. Wetteloosheid en drankzucht tieren welig. Iedere speler krijgt karakterkaarten met bijzondere eigenschappen. Dan wordt er meestal iets gebouwd. Daarna moet er over wetten worden gestemd en die worden uitgevoerd. Mijn rum blijkt het verlies van de ander! Met twee spelers verloopt het spel snel, maar met vijf spelers duren de verschillende fases wel lang.

Strategisch spel voor 2-5 spelers, vanaf 12 jaar. The Game Master, € 39,95. (MdH)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden