Kolonisten triomferen dankzij Trump

bouwkoorts | Rechts Israël voelt zich gesterkt nu een Republikein het Witte Huis betrekt. Dat betekent: meer nederzettingen en een verhuizing van de ambassade naar Jeruzalem. Hoopt men.

MONIQUE VAN HOOGSTRATEN

De Joodse kolonisten en hun politieke leiders boeken succes na succes. En dan hebben ze ook nog de wind mee uit de Verenigde Staten, waar Donald Trump binnenkort het roer overneemt. "Dat biedt een geweldige kans na de Obama-jaren. Ik verwacht dat Netanyahu gaat bouwen, en heel veel gaat bouwen", zei kolonistenleider Yossi Dagan. Ofwel, dreigend: "Bibi, stel ons niet teleur".

Dit weekend leken de kolonisten op het oog een pijnlijke nederlaag te lijden. Amona, een illegale buitenpost van zo'n vijftig gezinnen, moet op last van het Israëlische hooggerechtshof verdwijnen. Hij is gebouwd op privéland van Palestijnen.

Maar schijn bedriegt. De kolonisten vertrekken, maar mogen het grootste deel van hun trailers elders op dezelfde heuvel neerzetten. Ze krijgen per familie 1 miljoen sjekel (een kwart miljoen euro) mee. Daarbovenop neemt de regering 130 miljoen sjekel uit de schatkist om de illegale buitenpost te verplaatsen. In ruil moesten ze één belofte doen: geen stampij maken tijdens hun evacuatie.

Netanyahu boog diep - en onderhandelde tot diep in de nacht terwijl het leger al klaar stond - om precies dit te voorkomen: beelden van joodse militairen die met geweld joden wegslepen uit het Joodse 'hartland' (de bijbelse provincies Judea en Samaria, ofwel de Westoever). De premier heeft te vrezen van zijn grootste politieke concurrent op rechts, minister Naftali Bennett, die bij de kolonisten zeer geliefd is. "Ze krijgen miljoenen om zich aan de wet te houden", schamperde oppositieleider Tzipi Livni van Hatnuah.

Kort tevoren boekte het nationalistisch-religieuze kamp een andere overwinning, die Bennett vierde als een 'dag van grote trots'. Dat was de dag waarop de Knesset, het parlement, in eerste lezing instemde met een wetsvoorstel dat alle kolonistenhuizen die zijn gebouwd op Palestijnse privégrond zal legaliseren.

Vreugde is er ook over Trumps keuze voor zijn ambassadeur in Israël. David Friedman (57) is als verklaard voorstander van de nederzettingen rechtser dan Netanyahu. Hij is voorzitter van de 'American Friends of Bet El', een stichting die jaarlijks zo'n 2 miljoen dollar doneert aan de nederzettingen. Bet El behoort tot de oudste en zeer ideologisch gedreven nederzettingen. Naar nu blijkt heeft Trump zelf in 2003 10.000 dollar gedoneerd aan Bet El.

De uitgesproken standpunten van David Friedman zijn welbekend door zijn columns op de site van kolonistenzender Arutz 7. Hij noemt linkse Amerikaanse joden 'erger dan kapo's', is tegen de twee-statenoplossing en is voor erkenning van Jeruzalem als eeuwige en ondeelbare hoofdstad van Israël.

Hij, en ook Trump zelf, wil de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar het omstreden Jeruzalem verplaatsen. Een team van Trump is onlangs naar mogelijke onderkomens komen kijken. Toch is de vraag of rechts Israël niet te vroeg juicht. Eerdere Amerikaanse presidenten beloofden hetzelfde, maar het kwam er nooit van vanwege grote zorgen over de veiligheid en woedende reacties uit de Arabische wereld. Wel goed nieuws voor de kolonisten is dat Trump zich niet met het vredesproces lijkt te willen bemoeien.

Al met al zijn het goede tijden voor Israëliërs die de verdere Joodse bebouwing en liefst ook annexatie van de Palestijnse gebieden voorstaan. En Netanyahu, wetende dat zij een machtsfactor van belang vormen, wil hun leider zijn. "We gaan door met het bouwen en versterken van de nederzettingen", beloofde de premier gisteren. "Deze regering geeft meer steun aan kolonisten dan welke andere ook."

undefined

Omstreden wet

De Knesset, het Israëlisch parlement, stemde onlangs in eerste lezing in met een wet die alle circa vierduizend kolonistenhuizen legaliseert die op privégrond van Palestijnen staan. De wet legaliseert ook 55 illegale buitenposten.

Volgens internationaal recht zijn alle nederzettingen illegaal, maar volgens Israël zijn nederzettingen legaal tenzij ze op grond in Palestijns privébezit staan.

De internationale gemeenschap heeft het wetsvoorstel zwaar veroordeeld als een overtreding van het internationaal recht en als een verdere belemmering voor vrede.

Knessetlid Bezalel Smotrich van Joods Huis, de partij van minister Naftali Bennett, verwoordde de vreugde bij rechts Israël als volgt: "Er is een einde gekomen aan de terreur van linkse organisaties tegen het bewonen van het land".

Het ziet ernaar uit dat het finale wetsvoorstel pas na 20 januari naar de Knesset gaat. Na de inauguratie van Trump, zodat er van Amerikaanse kritiek weinig te vrezen valt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden