Kolonisten in bezet Palestijns gebied mogen AOW houden

Het kabinet gaat regelen dat erkende oorlogsslachtoffers die na hun pensioen in het buitenland wonen, altijd recht hebben op AOW. Daarmee wordt vooral het probleem opgelost van een aantal Nederlandse ouderen die wonen in nederzettingen in de door Israël bezette Palestijnse gebieden. Zij dreigden op hun AOW gekort te worden.

Minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) zei vorige maand in de Tweede Kamer dat hij heeft geworsteld met de kwestie. Hij wilde oorlogsslachtoffer niet met een 'ernstige teruggang' in hun inkomen confronteren. Nederland betaalde jarenlang de volledige AOW van zeker elf Nederlanders die wonen in de bezette gebieden, terwijl daar juridisch geen grond voor was. Ze hadden eigenlijk een lagere AOW moeten krijgen omdat Nederland geen uitkeringsverdrag heeft met de bezette gebieden. Dat laatste is weer het gevolg van de omstreden status van de Israëlische bezetting van Palestijns gebied, die internationaal niet wordt erkend.

Asscher heeft nu de juridische oplossing gevonden voor de oudere kolonisten die oorlogsslachtoffer zijn, zeven mensen in totaal. Voor oorlogsslachtoffers geldt voortaan dat het niet uitmaakt of ze wonen in een land dat een uitkeringsverdrag met Nederland heeft. Ze krijgen hun volledige AOW sowieso.

Asscher zei in juni al in de Tweede Kamer dat hij niet van plan is de AOW die te veel is betaald, terug te vorderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden