Kolonisatie Oost-Jeruzalem moet woede over vrijlating Palestijnen temperen

In het vluchtelingenkamp Jenin wordt een vrijgelaten Palestijn onthaald door bekenden. Beeld ap
In het vluchtelingenkamp Jenin wordt een vrijgelaten Palestijn onthaald door bekenden.Beeld ap

De Israëlische premier Benjamin Netanjahoe heeft gisternacht de bouw aangekondigd van 1500 nieuwe woningen in een Joodse kolonie in Oost-Jeruzalem. Het besluit, nauwelijks een paar uur nadat Israël een groep Palestijnse gevangen had vrijgelaten, wordt gezien als goedmakertje voor extreem-rechtse en ultranationalistische partijen. Die hadden scherpe kritiek op de 'onacceptabele vrijlating' van de 'Palestijnse moordenaars'.

De nieuwe woningen moeten verrijzen in de wijk Ramat Shlomo, in het bezette Oost-Jeruzalem. De Palestijnen beschouwen dit stadsdeel als hun toekomstige hoofdstad, maar Israël claimt het hele gebied. Netanjahoe presenteerde het bouwplan al in 2010, maar zag er toen onder internationale druk vanaf. Ditmaal is de goedkeuring definitief - de bouw kan direct beginnen.

Netanjahoe gaf gisteren ook groen licht voor een aantal andere bouwprojecten in bezet Oost-Jeruzalem. Zo mogen huizen in Ramat Shlomo met 50 vierkante meter worden uitgebreid, zodat er nog meer kolonisten kunnen intrekken. Verder gaat Israël een toeristisch-archeologisch centrum bouwen in de Palestijnse wijk Silwan, en een nationaal park op de hellingen van de Scopusberg. Dit park gaat ten koste van de gewenste uitbreiding van twee Palestijnse wijken.

'Feestende terroristen'
De plannen volgen kort op de vrijlating van 26 Palestijnse gevangenen, dinsdagnacht. Deze daad wekte veel weerzin bij politieke haviken, ook op de rechterflank van Netanjahoes eigen Likudpartij. Zo zei Likud-onderminister Danny Danon dat het hem zwaar viel om "terroristen te zien feesten, terwijl ze eigenlijk thuishoren onder de grond of in de gevangenis." Toch heeft de coalitie van Netanjahoe, met daarin ook de kolonistenpartij, zelf met de vrijlating ingestemd, om het vredesproces te reanimeren.

De Palestijnse onderhandelaars hebben de bouwplannen scherp veroordeeld. Dit was niet de prijs die ze voor de vrijlating hebben geaccepteerd, benadrukken ze. Ze waarschuwen er bovendien voor dat de onbegrensde kolonisatie de vredesbesprekingen in gevaar brengt. In 2010 liepen de gesprekken daar ook op stuk.

null Beeld Trouw: SS
Beeld Trouw: SS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden