Kolenhaven bedreigt koraalrif

'Toerisme rond beroemde duikbestemming Australië zal instorten'

Duiken in de fluorescerende onderwaterjungle van het Great Barrier Reef; het levert de Australische toerismesector jaarlijks 5 miljard euro op. Toch dreigt het lucratieve riftoerisme in te storten nu de Australische regering vlakbij het koraalrif een gigantische steenkoolhaven gaat bouwen. Drie miljoen kubieke meter baggerslib wordt naast het rif geloosd. Het azuurblauwe water kan daardoor vertroebelen en het rif afbrokkelen. Unesco dreigt het beschermde koraalrif zelfs als 'werelderfgoed in gevaar' te labelen.

De steenkoolhaven moet miljarden opleveren. Toch brengt de Australische regering daarmee de toeristische miljardenbusiness in gevaar.

Milieuactivisten voeren al jaren actie tegen een kolenhaven aan de oostkust, maar nu ook de toerismesector lucht heeft gekregen van de negatieve gevolgen groeit het verzet. Actiecomités worden snel opgericht. Eén daarvan is 'Fight for the reef'. Mede-initiator Tony Fontes (61) is al sinds 1979 duikinstructeur in het kustplaatsje Bowen. Op een steenworp afstand van Abbot Point, waar de haven gepland is. Samen met andere duikinstructeurs komt hij in actie. "Zonder het koraalrif is hier geen toerisme", zegt Fontes. "Hoe kun je nou weer duiken in troebel water? Die steenkoolhaven maakt onze core-business totaal kapot." Daarnaast loopt de reputatie van Australië volgens Fontes schade op: "Toeristen zullen Australië zien als een land dat zijn natuur verwaarloost en uitwijken naar andere landen om te duiken".

In de zuidelijker gelegen Whitsunday-eilanden, dé toeristische trekpleister van de oostkust, vrezen operators een 'supersnelweg' van mammoettankers die de rust van deze tropische oase zullen verstoren.

Het argument voor de bouw van de steenkoolhaven is simpel: economische groei boven natuurschoon. De Australische mijnbouwsector floreert: het land is rijk aan grondstoffen en exporteert op grote schaal naar groeimarkten als China. Het bracht de Aussies de afgelopen jaren ongekende welvaart. Deze haven is nog maar het begin. Een veel omvangrijker netwerk van havens en overslagterminals moet de komende jaren aan de oostkust verrijzen.

Bij de aanleg van een vaargeul voor mammoettankers worden miljoenen kubieke meters slib uitgebaggerd. Aanvankelijk was het plan om al het sediment op land te lozen. Deze optie wuifde de Australische regering weg: te duur. "Het draait de Australische regering alleen maar om kortetermijn winstbejag. Vreselijk", zegt duikinstructeur Fontes.

Door de opwarming van de aarde dreigt het koraalrif de komende eeuw grotendeels te verdwijnen. Experts vrezen dat het industrialisatieplan dit proces versnelt. Meer dan tweehonderd wetenschappers hebben minister van milieu Greg Hunt in een brief gewaarschuwd voor de effecten. Die stelde op zijn beurt dat het koraalrif onaangetast blijft omdat het baggerslib zo'n 20 kilometer náást het koraalrif op zeegras gedumpt wordt. Onbegrijpelijk, vindt Professor Ward van Universty of Queensland. "De autoriteiten snappen niet dat het zeegras onderdeel is van het fragiele ecosysteem van het koraalrif. Als je het zeegras vervuilt, maak je ook het koraalrif kapot."

De Australische regering trekt zich weinig aan van de wetenschappers. Het zegt veel over de economische koers die de conservatieve regering van premier Tony Abbot vaart. Alles moet wijken voor de mijnbouwmiljarden. Fontes: "Daarbij vergeet de premier ons. En nog belangrijker: onze kinderen en kleinkinderen die misschien nooit van dit wereldwonder kunnen genieten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden