Kolencentrales toch dicht

Minister heeft oplossing om sluitingsverbod van kartelwaakhond juridisch te omzeilen

BART ZUIDERVAART en REDACTIE POLITIEK

De vijf verouderde kolencentrales gaan binnen enkele jaren dicht, zoals is afgesproken in het energieakkoord. Vorig jaar ontstond een probleem doordat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) sluiting verbood. Er zou sprake zijn van een kartelafspraak die nadelig is voor de consument. Goed ingevoerde bronnen melden dat minister Kamp (VVD, economische zaken) inmiddels samen met de energiebedrijven en milieuorganisaties een juridische oplossing heeft bedacht. Drie kolencentrales kunnen dan alsnog dicht in 2016, twee andere in 2017.

In het energieakkoord hebben kabinet, energiebedrijven en milieuorganisaties vastgelegd dat de zeer vervuilende centrales uit de jaren tachtig sluiten. Om de energieleveranciers tegemoet te komen, wordt de kolenbelasting afgeschaft.

Deze 'kolendeal' is een belangrijk onderdeel uit het akkoord. Nederland moet uiterlijk in 2020 14 procent van alle energie duurzaam opwekken, zo eist de Europese Unie. Nederland komt nu niet verder dan 4,5 procent. De partijen zijn het eens dat kolen moeten wijken voor windmolens en zonnepanelen.

Het oordeel van de ACM veroorzaakte vorig jaar ophef. Voorzitter Nijpels van de commissie die de voortgang van het Energieakkoord bewaakt, zei naderhand: "Als die kolencentrales uit het plan wegvallen, hebben we een megaprobleem." Kamp is altijd vol vertrouwen geweest dat hij een uitweg zou vinden.

De afgelopen maanden is naarstig gezocht naar een juridische oplossing voor het 'nee' van de kartelwaakhond. Zo is de optie onderzocht van een aparte noodwet voor sluiting. Volgens bronnen regelt Kamp het liever via bestaande wetgeving. In de Wet milieubeheer kunnen straks aanvullende rendementseisen aan centrales worden gesteld, waar de oude installaties niet aan voldoen. Dan is sluiting onvermijdelijk.

Vandaag presenteert Nijpels de jaarlijkse 'voortgangsrapportage' van het energieakkoord. Het is onzeker of hij ook al kan melden dat het kolen-probleem uit de wereld is. Naar verluidt moeten alle betrokken partijen nog expliciet toestemming geven voor de gekozen oplossing. De woordvoerder van Kamp wil niet inhoudelijk reageren. De minister verwacht 'voor het zomerreces' mededelingen te kunnen doen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden