Kolencentrale Eemshaven krijgt half jaar respijt

Staatssecretaris Dijksma (economische zaken) en de drie noordelijke provincies krijgen van de Raad van State een half jaar om gebreken aan de natuurvergunning voor de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven te herstellen. Als dat is opgelost, staat de elektriciteitscentrale niets meer in de weg om op volle kracht te gaan draaien.

Het is de tweede keer op rij dat de Raad van State de door EZ en de provincies verleende vergunning, niet accepteert. In 2011 vernietigde de Raad van State de natuurvergunning omdat er onvoldoende was gelet op de gevolgen van de stikstofuitstoot voor de beschermde natuur in het Waddengebied. Ook in de nieuwe vergunning is dat nog niet voldoende gebeurd, zo blijkt. Verder is er niet goed gekeken naar de gevolgen van de uitstoot van kwik voor de Waddenzee.

De meeste milieubezwaren tegen de 1600 Megawatt-centrale werden door de Raad van State verworpen. Greenpeace, Natuur en Milieu, de Waddenvereniging en een twintigtal Nederlandse en Duitse organisaties en gemeenten waren naar de hoogste bestuursrechter gestapt in een laatste poging de kolencentrale tegen te houden.

De centrale draait op proef. De eerste productie-eenheid kan volgens energiebedrijf Essent in juli starten, de tweede eind dit jaar.

De Raad van State vindt dat de overheden ten onrechte niet hebben gekeken naar de schadelijke effecten van de stikstof-uitstoot voor de beschermende natuurgebieden Lieftinghsbroek in Groningen en Drouwernerzand in Drenthe. Verder wil de Raaddat onderzoek wordt gedaan naar de effecten van kwik op de Waddenzee. RWE/Essent mag jaarlijks 95 kilo kwik uitstoten en 1,4 kilo via afvalwater. Bijna net zoveel als de hele Nederlandse energiesector jaarlijks loost.

Volgens de Raad van State hebben EZ en de provincies wel voldoende gekeken naar de milieu-effecten in Duitse natuurgebieden en op de Duitse Waddeneilanden. Jens Albrecht, milieu-ambtenaar van het Waddeneiland Borkum, vindt de uitspraak 'onbegrijpelijk en onacceptabel'. "We zijn blij met de kanttekening over kwik, maar het oordeel dat er voldoende is gekeken naar onze situatie is verbijsterend."

Duitse gemeenten en milieuorganisaties overwegen de burgerlijke rechter te vragen de centrale alsnog stil te leggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden