Kokoscustard met rabarber en aardbeien

Ingrediënten voor 8 personen:

350 g geraspte kokos; de dooiers van 7 grote eieren; 75 g suiker; 6 eetlepels aardappelmeel; mespunt zout; 1 gespleten vanillestokje óf 2 theelepels (10 ml) vanille-extract; 250 g schoongemaakte rabarberstelen, in stukjes van 1 cm gesneden; 200 g aardbeien, in stukjes gesneden, ongeveer ter grootte van de stukjes rabarber; 75 g lichte basterdsuiker; halve theelepel gemalen kardamom (desgewenst); geschaafde amandelen, gehakte pistaches, of andere gehakte of geschaafde noten

Elk voorjaar probeer ik minstens één keer een rabarberbarbaar te bekeren. Met rabarbermoes gekookt in sinaasappelsap, of met stukjes rabarber die met klontjes boter in de oven gaar gemaakt zijn (natuurlijk ging er in beide gevallen ook suiker bij) is dat al verschillende keren gelukt, en in dit recept zorgt de combinatie met aardbeien en kokos hopelijk voor het over de streep trekken van de geen-rabarberlusters.

De kokoscustard kunt u een of twee dagen van tevoren maken. Strooi daartoe de kokos in een blender of mixer, giet er ruim een liter warm water bij. Laat de machine een paar minuten draaien en giet het mengsel dan door een met kaasdoek beklede zeef in een grote kom. Pers zoveel mogelijk vocht uit de geraspte kokos die in het kaasdoek achterblijft. Gooi de uitgeperste kokos weg.

Klop de eidooiers met de suiker een paar minuten, tot het mengsel bleekgeel en romig is. Klop er het aardappelmeel, het zout en het uit het gespleten stokje geschraapte vanillemerg door. Klop er dan de kokosmelk door. Giet het mengsel in een pan met dikke bodem op matig vuur en verhit het, voortdurend kloppend, 6-7 minuten, tot het zo dik wordt dat het op de bolle kant van een lepel blijft hangen. Wrijf de kokoscustard door een zeef (dit voor de zekerheid, we willen absoluut geen klontjes) in een grote kom om een beetje af te koelen. Roer in die tijd zo nu en dan. Giet (de lauwwarme) custard in 8 glazen (of ramekins of andere vormpjes), dek ze af met huishoudfolie en zet ze tot gebruik in de koelkast (geef ze wel minstens 3 uur, ze moeten de tijd krijgen om op te stijven).

Kook intussen de stukjes rabarber en aardbeien met de basterdsuiker op matig vuur tot moes. Roer in die tijd zo nu en dan. (Meng er nu wat gemalen kardamom door als u denkt dat een extra exotisch twistje aan dit toetje het laatste restje rabarbertegenstand kan breken. Voor mij hoeft het niet.) Laat de moes afkoelen.

Los de puddinkjes op bordjes (of laat ze, als u ze in glazen hebt gemaakt, gewoon in de glazen zitten), schep er de rabarber-en-aardbeienmoes op en strooi er de amandelen, pistaches of andere noten over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden