Kokerjuffer terug dankzij dode bomen in de rivier

Dood hout neerleggen in de rivier lijkt de biodiversiteit in het water behoorlijk op te krikken. Bij een proef in de Nederrijn-Lek en IJssel zijn elf soorten ongewervelden ontdekt die al decennialang niet meer in de Nederlandse rivieren voorkwamen. Met name de vondst van de kokerjuffer Brachycentrus subnubilus is spectaculair. Het dier is sinds 1875 niet meer in de grote rivieren aangetroffen.

De biodiversiteit van de Nederlandse rivieren is op dit moment beneden peil en voldoet niet aan de eisen van de Kaderrichtlijn Water. Daarom wordt in opdracht van Rijkswaterstaat een proef gedaan met bomen. Bekend is dat insecten(-larven), vissenbroed en kreeftachtigen zich hechten aan hout en profiteren van luwe plekken.

Door het hout af te borstelen en te 'stofzuigen' werden de ongewervelden verzameld; de vissen werden gefilmd. Zelfstandig hydrobioloog Alexander Klink determineerde 25.000 'kleine beestjes' en kwam tot elf nieuwe soorten. "Een mooi resultaat. Zeker de kokerjuffer", zegt hij. "Onder meer door de Kaspische vlokreeft, een exotische killer die via het Main-Donaukanaal is binnengekomen, zijn we (bijna) alle soorten kokerjuffers kwijtgeraakt. De vraag is echter hoe duurzaam het herstel is. De bomen worden ook gekoloniseerd door mosselen en slijkgarnalen. Samen maken die de leefomstandigheden voor andere ongewervelden ongunstig. Hoe dat afloopt is nog onvoorspelbaar." Het onderzoek loopt nog enkele jaren door.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden