Koken terwijl de cv gezellig snort

Het ultieme hebbeding: The Veg Box. Het lijkt warempel wel of steeds meer mensen groente eten. (Trouw) Beeld
Het ultieme hebbeding: The Veg Box. Het lijkt warempel wel of steeds meer mensen groente eten. (Trouw)

Koude winteravonden naderen, hoog tijd voor met liefde bereide warme maaltijden. Menig kok biedt aan om zijn recepten met u te delen. Voor wiens boek moet u kiezen?

Je kunt de klok erop gelijkzetten. Met het vallen der blaadjes begint het ook weer kookboeken te regenen.

Voor kookboekenuitgevers is het najaar traditioneel hét moment om groot uit te pakken. Het makkelijke-sla-met-rosé-seizoen is weer voorbij, het leven verplaatst zich naar binnen en terwijl de centrale verwarming gezellig snort, krijgen we weer zin om te koken. En dan staat ook nog eens het cadeauseizoen voor de deur, want het is nu eenmaal het lot van het kookboek om vooral te worden weggegeven. Zie je door de enorme berg boeken het bos niet meer? Met deze uitgelezen selectie ben je voorlopig even onder de pannen.

Weggooien is niet meer van deze tijd. Dat kliekjes al lang niet meer voorbehouden zijn aan doorgewinterde vrekken bewijst het vrolijk vormgegeven Grote Kliekjeskookboek (De Boekenmakers euro 17,50) van Puck Kerkhoven. Ook vegetarisch is een echte trend, het lijkt warempel wel of mensen steeds meer groente gaan eten. Het ultieme hebbeding is The Veg Box van Keda Black (Hamlyn euro 39,95): veertien Engelstalige receptenboekjes ingedeeld per groentesoort, verzameld in een snoezig houten groentekistje.

Voor de thuiskok met sterallures is er de nieuwe Gordon Ramsay. Tussen al het gevloek door produceert hij het ene na het andere boek, maar met 3*** Chef (Tirion euro 59,95) pakt hij het waarlijk groots aan. Het nauwelijks te tillen gevaarte vol oogstrelende fotografie is verkrijgbaar in een ‘gewone’ witte uitvoering, maar ook in een limited edition: een zwart boek in een aluminium omhulsel, en dat alles weer in een plexiglazen doos. Voor 250 euro krijg je dan wel je eigen naam erin gegraveerd én een handtekening van Gordon Ramsay himself. Een ander collectors item is het boek van ‘onze’ Absolutely Jean Beddington (De Kookboekhandel euro 45,00). Al dertig jaar staat ze onvermoeibaar elke avond achter de kachel. Het boek bevat naast haute cuisine ook makkelijke recepten gebaseerd op het personeelseten.

Jamie Oliver, we kunnen niet om hem heen. Na een omvangrijk oeuvre is hij terug bij af. Geschrokken door de schrikbarende hoeveelheid landgenoten die leven op fast food en convenience food – en dat is in Nederland waarschijnlijk niet veel beter dan in Engeland – wil hij met Jamies Kookrevolutie (Kosmos euro 34,95) mensen simpelweg leren koken. Een boek waarin de eindeloze foto’s van Jamie-met-vrouw-en-dochters-danwel-op-de-scooter gelukkig achterwege blijven. Wel duidelijke stap-voor-stapfoto’s van eenvoudige maar lekkere recepten, zeer geschikt voor beginners. Gelardeerd met olijke jarenvijftigachtige portretten van blije bekeerlingen. Ook instructief voor de kok met twee linkerhanden zijn de fotoboeken uit de serie Kookschool (Inmerc euro 22,50). Eerder verschenen al De klassiekers en De desserts en zojuist werd daar De Oosterse keuken aan toegevoegd. Nauwelijks tekst in dit boek, wel veel chique stap-voor-stap foto’s van gerechten.

Wat je van ver haalt, is lekker. Een boek om bij weg te dromen is De Creoolse keuken van chef-kok Babette de Rozières (Van Dishoeck euro 45,00). Recepten van het Caribische eiland Guadeloupe, met duidelijk Franse invloeden. Cassoulet, fricassee en bisque staan gezusterlijk naast klipvis, yam en gefrituurde haai. En dat alles in een poezelig zachte kaft. Van Guadeloupe is het maar een sprongetje naar de Surinaamse keuken. Mavis Hofwijk runt al sinds jaar en dag vanuit een garagebox in de Amsterdamse Bijlmer haar succesvolle cateringbedrijf. Wil je eindelijk weten hoe je zelf pom, moksi-alesi, roti en zuurvlees maakt? In Mavis Kookt (Fontaine euro 17,90) vind je ze allemaal op een rijtje. En geen paniek: een ingrediëntenlijst is voorhanden. Tenslotte kan de multicultikok zijn hart ophalen met het nieuwe boek Arabia (Kosmos euro 29,95) van het Viva-duo Merijn van Tol en Nadia Zerouali. Recepten, foto’s, illustraties en zelfs gedichten, allemaal uit de Arabische wereld.

Van piep tot jeugdig, kids in de keuken zijn bijzonder hot dit seizoen. Dat begint al bij baby’s. In het handzame boekje Samen aan tafel (Truth & Dare euro 15,95) geeft Gees van Asperen een dertigtal volwassen recepten plus evenzovele variaties om ze aan te passen voor je baby of dreumes. Dat bespaart je niet alleen dubbel koken, maar zorgt ook voor verantwoorde smaakontwikkeling bij het nageslacht. Vervolgens is het zaak om kinderen zo snel mogelijk zelf aan het werk te zetten. In het Kijkkookboek van het Kinderkookkafé (Inmerc euro 12,50) vind je recepten voor de ieniemienie’s: twee- tot zesjarigen. Een opvallend tekstloos boek met superduidelijke foto’s plus veel blij knutselend kroost. Voor pubers is er natuurlijk Sam Stern, een bleekneuzig Engels wonderkind dat al drie aanstekelijke boeken op zijn naam heeft staan. Ga koken! (Ploegsma euro 15,95) is de nieuwste, wederom vol ongecompliceerde recepten. Het ideale boek om je eigen hangjeugd eens van de bank af te krijgen.

Ben je meer een luie lezer dan een koker? Voor de passieve kok is er een keur aan smakelijke leesboeken. In het onderhoudende Keukenprins (Podium euro 22,50) zijn de gelijknamige Volkskrant-columns van Ronald Giphart gebundeld en in Kokende vrouwen (Inmerc euro 24,95) weten 52 bekende Nederlandse dames gezamenlijk 328 pagina’s vol te praten over lekker eten. Ook nog eens met fraaie portretten: Annet Malherbe klieft strijdlustig een mes in het aanrecht, Leoni Jansen ligt vampachtig languit tussen de keukenkastjes en Hanneke Groenteman bladert onherkenbaar afgeslankt door de taartrecepten. Wil je het iets meer chefferigs? Dan is er Eetlust (House of Knowledge euro 24,95), een kloek boekwerk vol interviews met wereldvermaarde topkoks als Ferran Adrià, Alain Passard en Anthony Bourdain. Maar ook de immer appetijtelijke Nigella Lawson en ons eigen sterrenfenomeen Sergio Herman.

Voor wie het niet van papier wil leren, is er altijd nog de kookles. (FOTO'S MARK KOHN) Beeld
Voor wie het niet van papier wil leren, is er altijd nog de kookles. (FOTO'S MARK KOHN)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden