Koken met insecten

Paddestoelenrisotto
Voor vier personen

Voor de Risotto:

1 liter groentebouillon

2 eetlepels olijfolie

1 ui, gesnipperd

1 teentje knoflook

300 g risottorijst

¿ dl droge witte wijn

Voor de paddestoelenmix:

200 g paddestoelenmix,

afgeborsteld en grof gesneden

3 eetlepels olijfolie

10 g roomboter

1 teentje knoflook, geperst

1 theelepel verse tijm, gehakt

zwarte peper

zout

3 eetlepels peterselie, gehakt

1 eetlepel rode wijnazijn

50 g Parmezaanse kaas

50 g roomboter

25 g buffalowormen

12 sprinkhanen, zonder vleugeltjes en pootjes. Doe de olijfolie in een kookpan en bak hierin de ui en de knoflook zachtjes aan zonder ze te kleuren. Voeg de rijst toe en laat één minuut zachtjes meebakken. Blus af met de witte wijn en de helft van de bouillon, en kook de risotto zachtjes door terwijl je blijft roeren. Als alle bouillon is opgenomen, opnieuw een scheut bouillon toevoegen. Herhaal dit tot de risotto gaar en smeuïg is, dit duurt circa vijftien minuten. Neem een koekepan met dikke bodem en verhit hierin de olijfolie en 10 gram boter. Als dit goed heet is voegt u de paddestoelen toe. Bak ze mooi bruin en voeg knoflook, tijm, sprinkhanen en buffalowormen toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer de helft van de paddestoelenmix, rode wijnazijn, roomboter, de helft van de Parmezaanse kaas en de helft van de peterselie door de risotto. Verdeel de risotto over de borden. Schep de andere helft van de mix eroverheen. Strooi er op het laatst nog wat Parmezaanse kaas en peterselie over.

Uit: Het Insectenkookboek,

Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke, Atlas/Contact

24,95 euro, 192 pagina's

Zeshonderd sprinkhanen, een kilo meelwormen en een kilo buffalowormen. Dit zijn de hoofdingrediënten van de grootste sprinkhanentaart ter wereld die gisteren werd aangesneden bij de presentatie van 'Het insectenkookboek'.

Nog maar één procent van de Nederlanders eet wel eens insecten. Dat is in vergelijking met de rest van de wereld erg weinig. De drie schrijvers, verbonden aan de Universiteit van Wageningen en de Rijn IJssel Vakschool in dezelfde plaats, hebben echter goede hoop. De totale hoeveelheid gegeten insecten is in 2011 namelijk gestegen met dertig procent. Restaurants schotelen hun gasten steeds vaker insecten voor. Het kookboek moet ervoor zorgen dat Nederlanders ook massaal thuis met sprinkhanen en wormen gaan koken.

Insectenvlees is duurzamer dan koeien- kippen- of varkensvlees. Sprinkhanen en meelwormen worden bijvoorbeeld gekweekt op een fractie van het oppervlak dat de vleesproductie in beslag neemt. Ook eten de kleine beestjes veel minder dan koeien en varkens. Voor een kilo varkensvlees is vier keer zoveel voedsel nodig dan voor een kilo insectenvlees.

In de groothandel zijn de knapperige diertjes te koop. "Haal ze daar en vooral niet thuis uit de tuin", waarschuwt Marian Peters, die het koken met insecten promoot en betrokken was bij de onwikkeling van het kookboek. "Veel soorten zijn niet eetbaar, je weet dus niet goed wat je in huis haalt." Vooral felgekleurde insecten kunnen giftig zijn.

Volgens de Dierenbescherming is het nog niet verboden om de kleine dieren uit eigen tuin te halen. In de loop van dit jaar wordt dit wel het geval. De nieuwe wet natuurbescherming zorgt ervoor dat 18 van de 64 soorten sprinkhanen een beschermde status krijgen. De springers die voor consumptie gekweekt worden, zijn nog wel legaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden