Koken met gezond verstand is vooral lekker

Dagelijkse kost

Jeroen Meus

Uitgeverij Manteau, euro25

****

Koken met gezond verstand' is de ondertitel van het nieuwe boek van de charmante Vlaamse (tv-) kok Jeroen Meus. Hij zet heel België aan het koken door in zijn tv-programma 'Dagelijkse kost' een recept te bereiden dat meestal behoorlijk normaal is. Dus de schrik sloeg me om het hart toen ik hoorde dat hij nu opeens met 'gezond' verstand ging koken; in mijn ogen kookt hij altijd al met gezond verstand.

Gelukkig bleek mijn schrik onterecht. Er staan in dit boek wel drie recepten met quinoa, maar dat is dan wel zo'n beetje het enige wat doet denken aan de invulling die hier in Nederland aan gezond koken wordt gegeven. Misschien dat het tijd wordt dat we, op culinair gebied dan, iets meer gaan luisteren naar die Belgen. Jeroen Meus verkoopt in zijn eentje bijna drie keer zo veel boeken als die Kroes, Lourens en Boomsma bij elkaar.

Meus stapte voor dit nieuwe boek over naar een andere uitgeverij; het ziet er dan ook heel anders uit dan zijn vorige boeken. Groot formaat, heel veel foto's en een overzichtelijke opmaak. Bovendien staat achterin een (zeker voor Belgische begrippen) duidelijke inhoudsopgave, waardoor de recepten goed terug te vinden zijn. Meus houdt van de gewone Belg, hij komt graag op de kermis en in het café. Er staat een prachtige foto in het boek van café Oud Schunnebroeck, met buiten een emaillen reclamebord van Kerelsbier. Zo staan er ook foto's in van een spoorwegemplacement en een flatgebouw waar auto's langs razen. Heeft allemaal niks met eten te maken, maar alles met de manier van leven die Meus wil uitstralen. 'Geluk kun je koken' is een van zijn uitspraken. Er gaat volgens hem niks boven een pennywafel na het zwemmen en ook babi pangang bestellen bij de chinees doet hij graag.

Ondertussen heeft hij een heel imperium opgebouwd. Hij heeft een dagelijks kookprogramma op de Belgische tv, restaurant Luzine in Leuven en nu ook een pannenlijn bij Blokker. Zijn tv-programma wordt opgenomen in een pand in het oude centrum van Leuven. Je ziet regelmatig mensen door de ramen naar binnen kijken als hij gebakken rog met tomatencoulis of een wrap met varkenshaasje en kruidenkaas aan het bereiden is. Al met al heeft de man veel harten gestolen. Op de vraag: "Wat zou je zijn als je geen kok was geworden?" antwoordt hij: "Ongelukkig!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden