Kok: Niet tornen aan handvest van Europese grondrechten

Premier Kok is niet van plan op de top in Nice nog eens extra aandacht te vragen voor de juridische risico's van het handvest van de Europese grondrechten, dat vanmiddag door de Europese Unie verder in de steigers wordt gezet.

Nederland heeft volgens Kok al op de afgelopen top van Biarritz voldoende duidelijk gemaakt dat rechters in hun uitspraken nog niet mogen grijpen naar deze nieuwe Europese grondwet in wording. ,,Ik ben in Biarritz al extreem duidelijk geweest'', zei de premier.

Den Haag huldigt het standpunt dat het handvest voor de grondrechten in de huidige vorm geen kracht heeft als juridisch bindend document.

Hoewel Kok hoopt dat de rechters het nu nog niet als een zwaarwegend document op hun bureaus leggen, valt dat niet geheel uit te sluiten. ,,Wij zijn nu eenmaal niet de baas van de rechters'', zei de premier gisteren tijdens een debatje in de Tweede Kamer over de komende Eurotop.

VVD, CDA en de kleine christelijke partijen vrezen dat de verklaring van vandaag in Nice zal leiden tot veel verwarring, omdat rechters bij hun rechtsvinding zowel naar het handvest kunnen grijpen als naar het Europese verdrag voor de rechten van de mens en de Nederlandse grondwet. Daarmee omarmen deze fracties een recente waarschuwing van de Raad van State.

PvdA, D66 en GroenLinks zijn het met de regering eens dat de officiële afkondiging in Nice niet terug te draaien is. ,,Het handvest is een product met tekortkomingen, maar we moeten niet het kind met het badwater weggooien. Het is een startpunt voor een Europese grondwet op termijn'', zei PvdA-woordvoerder Timmermans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden