Kok krijgt nog geen volledige volmacht om topsport af te splitsen

De wereldschaakfederatie Fide is een stap dichter bij verzelfstandiging van het professionele schaken gekomen. Een plan dat de Nederlandse zakenman Bessel Kok daarvoor heeft uitgewerkt, werd tijdens een bestuursvergadering onder voorbehoud aangenomen.

De intentie is dat een in Amsterdam te vestigen besloten vennootschap, Global Chess, alle zaken die met topschaken te maken hebben zelfstandig zal gaan behartigen. De Fide zou daarmee onder meer afstand doen van de organisatie van wereldkampioenschappen en Olympiades.

Kok heeft tot zijn teleurstelling niet meteen volledige volmacht gekregen. ,,Wat de Fide heeft gedaan is het autoriseren van de onderhandelingen met Global Chess over het verhuizen van alle professionele schaakactiviteiten naar Amsterdam. Dat is wat minder concreet dan ik had verwacht, maar het is een stap in de goede richting. En het is natuurlijk niet abnormaal dat je het over de voorwaarden nog niet eens bent.’’

De wereldschaakfederatie zelf spreekt van de oprichting van een ’commerciële arm’. De licentie ervan zal tijdens de presidentiële bestuursvergadering in december 2006 in Amsterdam worden toegewezen.

Kok heeft slechte ervaringen met de Fide. In mei 2002 bereikte hij in Praag een overeenkomst tussen de topschakers en de internationale federatie die ’historisch’ werd genoemd. De toekomst van het profschaken werd er in geregeld, waaronder de cyclus om de wereldtitel.

De tweekamp om die wereldtitel had binnen een jaar moeten plaatsvinden, maar wordt in werkelijkheid pas nu, vier jaar later, in de hoofdstad van Kalmukkië Elista afgewerkt tussen Kramnik en Topalov. ,,Wij zijn op een ongelooflijke manier belazerd’’, aldus Kok vorige week in deze krant.

Over het nu genomen besluit zegt hij: ,,Ik geef het vijftig procent kans van slagen. Ze kunnen het natuurlijk in de uitvoering nog saboteren.’’

De oprichting van Global Chess kan indirect leiden tot de terugkeer van Garry Kasparov. Niet als actief speler (al speelde de oud-wereldkampioen onlangs een paar partijtjes in Zürich), maar als adviseur. Kasparov steunde Kok in juni tijdens zijn mislukte greep naar het voorzitterschap van de Fide, en wil in Global Chess een adviesrol spelen.

Kasparov was in 1993 verantwoordelijk voor het schisma in het mondiale schaken. Toen de Fide destijds niet in staat bleek om de prijzenpot van de WK-match tussen Kasparov en Short volgens hun wens te vullen, scheidden de spelers zich af. Eerder, in 1990, blies Kasparov als voorzitter al de eigen vakbond voor grootmeesters GMA op, omdat hij niet met de Fide wilde samenwerken. De GMA was het geesteskind van Bessel Kok.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden