Kok: geen dreiging maar wel waakzaam

DEN HAAG - Premier Kok zegt nog altijd zeker te weten dat er geen acute dreiging van terroristen is tegen Nederland. Dat er donderdagochtend toch met groot militair vertoon werd gereageerd op een anonieme waarschuwing dat verkeerstunnels gevaar liepen, gaf volgens hem aan dat 'de overheid wel zeer alert is'.

Van onze redactie politiek

,,Er zijn geen acute dreigingen, maar de waakzaamheid blijft groot'', zei Kok gisteren na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad.

Of de inzet van gemaskerde militairen bij de politieblokkades voor de tunnels overdreven was, wil het kabinet pas later beoordelen, in een terugblik op deze operatie.

Kok leek gisteren z'n twijfels te hebben over dit militair vertoon, toen hij zei dat de overheid de komende tijd 'zorgvuldig en met aandacht voor maatvoering' zal reageren op dergelijke bommeldingen.

Hij bracht de toekomstige 'maatvoering' in verband met het optreden van de gemaskerde eenheden. Maar helemaal duidelijk liet de premier zich er niet over uit.

Hij zei ook over de reactie van de politie en de militairen: ,,Het werk is goed gedaan''.

Kok beseft dat de angst in de samenleving dreigt toe te nemen na de gebeurtenissen rond de tunnels, maar hij roept op de vrees niet te overdrijven. ,,We moeten ons hoofd niet op hol laten brengen.''

Het kabinet beslist volgende week of de regels voor indentificatie op straat verder moeten worden aangescherpt. Dat gebeurt alleen als dat aantoonbaar effect heeft op de terreurbestrijding.

Verder bekijkt het kabinet de veiligheid op Schiphol: de afhandeling in de Eerste Kamer van een wetsvoorstel voor privatisering van de controles op de luchthaven wordt dan mogelijk stopgezet. Kok ontkent dat het kabinet in het verleden te lichtvaardig besloot tot die privatisering.

Het effect dat de aanslagen in de VS hebben voor Nederlanders van buitenlandse afkomst moet volgens Kok niet worden overdreven.

Hij ziet wel 'spanninkjes', maar waarschuwt: ,,We moeten oppassen dat we het niet relleriger maken dan nodig is. We moeten niet doen of er een complete stammenstrijd in Nederland is losgebarsten.''

Zijn bezoek aan de Al Kabir-moskee in Amsterdam was geen gevolg van de recente oproep uit islamitische kring om, net als president Bush, een gebedshuis te bezoeken.

,,Ik was het al langer van plan. Ik had er zelf behoefte aan, het is geen gang naar een moskee omdat dit van mij wordt verwacht'', zei Kok voor zijn vertrek naar Amsterdam, waar hij van plan was 'gewoon een beetje tussen de mensen te staan om te laten zien dat ze er bij horen.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden