Kok en Van Aartsen getuigen over Navo

AMSTERDAM - Oud-premier Wim Kok en de toenmalige minister van buitenlandse zaken Jozias van Aartsen hebben gisteren voor de rechtbank in Den Haag Navo-bombardementen uit 1999 op Belgrado en de stad Nis verdedigd.

Van onze redactie buitenland

Frank de Grave, destijds minister van defensie, moet nog bij de rechtbank komen getuigen. Het drietal is voor verhoor opgeroepen door 16 nabestaanden en slachtoffers van de aanvallen, die overwegen een civiele procedure aan te spannen tegen Nederland en de (ex-)bewindslieden.

Ze hopen aan te tonen dat de Navo, en daarmee Navo-lid Nederland tijdens de Kosovo-acties het oorlogsrecht heeft geschonden door burgers aan te vallen . Bij een bombardement op het gebouw van de staatstelevisie RTS in Belgrado in april 1999 kwamen 16 mensen, vooral journalisten, om het leven; enkele weken later viel een onbekend aantal slachtoffers toen clustermunitie in de stad Nis een markt en een kliniek trof.

Van Aartsen en Kok verdedigden gisteren de aanvallen. Van Aartsen zei dat de Navo-woordvoerder in maart 1999 drie of vier keer had gezegd dat communicatiecentra doelwit zouden kunnen zijn. Bovendien had de Navo dit schriftelijk medegedeeld aan Amnesty International, zo voegde hij opvallend genoeg toe. Volgens de ex-minister, nu VVD-fractieleider, was de aanval geoorloofd en proportioneel, mede omdat het RTS-gebouw onderdeel uitmaakte van Milosevic' commandostructuur.

Oud-premier Wim Kok zei dat het kabinet clusterbommen geoorloofd vond, mits uiterst zorgvuldig voor doelen gekozen zou worden. In mei 1999 werd echter door een technisch mankement niet het vliegveld in Nis geraakt, maar het ziekenhuis en de markt.

Nederland schorste daarna het gebruik van de clusterbommen in de eigen F16's op. Maar volgens Kok was het niet zo dat deze bom niet had mogen worden ingezet.

Mogelijk zal ook oud-Tweede-Kamer-voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven worden gehoord. Ze vindt dat ze niets inhoudelijks te melden heeft, maar advocaat Steijnen van de 16 slachtoffers heeft een kort geding aangespannen om haar te dwingen te getuigen; dat dient vrijdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden