Kok beslist niet of Zorreguieta in de kerk naast zijn dochter zit

Bij het kroonprinselijk huwelijk moet vader Zorreguieta van de partij zijn. In de eerste plaats omdat het om zijn dochter gaat en niet om hem. Belangrijker nog: moet Máxima haar vader bij haar huwelijk missen dan legt dat al bij voorbaat een hypotheek op de verbintenis. Bij ingrijpende beslissingen en scharniermomenten in het leven is het immers van het grootste belang dat een kind zich onvoorwaardelijk gesteund weet door de ouders.

Marnix van der Sijs

Wij mogen Máxima die steun niet ontnemen. Het is nog maar de vraag of het morele vendelzwaaien tegen de aanwezigheid van vader Zorreguieta bij het huwelijk van zijn dochter de Argentijnen helpt bij het in het reine komen met hun eigen verleden.

Wij kiezen onze kinderen niet en onze ouders hebben we niet voor het uitzoeken. Vrienden denk je voor het leven te hebben, maar ze kunnen ook zo maar uit je leven verdwijnen. Familie blijft, hoe dan ook. Je vader blijft je vader, ook al heb je met hem gebroken of hij met jou. Máxima zou haar vader omwille van haar huwelijk kunnen verstoten, maar dat neemt niet weg dat Zorreguieta haar vader blijft.

Een kind moet de vrijheid hebben om van beide ouders te houden. Dat is iets dat generaties lang doorwerkt. Om een goede relatie met je kind te hebben moet je een goede relatie met je ouders hebben.

Kinderen zijn eindeloos loyaal, vaak loyaler naar hun ouders dan andersom. De ouder-kind relatie is de meest duurzame die er is. Scheiding noch dood kan die relatie verbreken. Kinderen, hoe klein ook, hebben zorg om hun ouders. Ze willen ze troosten en geruststellen. Ze willen dat het hen goedgaat. Geen kind verdraagt het als een van de ouders teloorgaat.

In het klassieke verhaal van Elektra ontdekt Elektra dat haar vader gedood is door haar moeder en een minnaar. Elektra ontsteekt in razernij. Haar moeder en die minnaar moeten gedood worden. Het verhaal blijkt van alle tijden. Onlangs was er een bericht in het nieuws dat een jongetje van tien met een mes zijn vader neerstak toen deze zijn moeder in elkaar sloeg.

VVD-kamerlid Te Veldhuis meent te weten dat de regering iets te zeggen zou hebben over de vraag of vader Jorge bij de kerkelijke bevestiging van het huwelijk achter de coulissen kan worden gehouden. Maar daar gaat het kabinet niet over en dat moet vooral zo blijven. De scheiding van kerk en staat kwam er juist om dit soort bemoeienis te voorkomen. Een kerkdienst valt onder de verantwoordelijkheid van parochie of kerk. En elk parochiebestuur of elke kerkenraad waar het paar aanklopt om bevestiging van hun huwelijk te vragen zal overleggen met burgerlijke autoriteiten. Maar de beslissing wie er een godsdienstoefening mag bijwonen wordt niet aan het Binnenhof genomen.

Bij een kerkelijke huwelijksbevestiging hoort vader Jorge voor de coulissen te zitten, naast zijn dochter. Hij zou haar aan zijn arm de kerk binnen moeten leiden. Zo geef je bruid en bruidegom tenminste een fatsoenlijke start van een huwelijk dat toch al bij voorbaat onder publieke druk staat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden