Kohl houdt zich doof voor massaal protest

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De ingrijpende bezuinigingspolitiek die de Duitse bondskanselier Kohl heeft afgekondigd, dreigt uit te lopen op een ongekende krachtmeting.

Zaterdag trokken op initiatief van de Duitse vakcentrale DGB zo'n 350 000 demonstranten met veel spandoeken en kleurrijke balonnen door het centrum van Bonn. Onder de betogers bevonden zich SPD-voorzitter Oscar Lafontaine en Joschka Fischer van de Groenen. Het was de grootste landelijke demonstratie uit de naoorlogse geschiedenis van de Duitse vakbeweging. En bisschop Maria Jipsen, namens de Evangelische kerk, maakte in een toespraak tijdens de slot-manifestatie duidelijk dat het protest tegen het snijden in het ziekengeld en in diverse sociale uitkeringen, ook buiten de vakbeweging op brede steun kan rekenen.

Maar CDU-kanselier Kohl houdt zich doof. “Met demonstraties schep je geen banen”, schimpte hij in het parlement, daags voor het massa-protest. Ook na afloop maakte Kohl duidelijk onverbiddelijk vast te willen houden aan zijn plan de Duitse overheidsuitgaven met 50 miljard mark terug te dringen. “Het is onze plicht om noodzakelijke veranderingen door te zetten. We moeten ons niet van de wijs laten brengen”, herhaalde hij gisteren.

DGB-voorzitter Dieter Schulte veegde zaterdag, in een grimmige toespraak voor de honderdduizenden betogers, de vloer aan met Kohls plannen. Bezuinigingen op de overheidsuitgaven levert geen banen op, betoogde hij, maar kost nog eens 150 000 arbeidsplaatsen. Terwijl jongeren van de arbeidsmarkt worden verdrongen, als de pensioengerechtigde leeftijd, zoals Kohl wil, voor vrouwen met vijf jaar en bij mannen met twee jaar wordt verhoogd.

De DGB-voorman stelde de kanselier ervoor verantwoordelijk de naoorlogse consensuspolitiek in het land te hebben doorbroken. Ook liet doorschemeren dat massale stakingsacties daarom de komende maanden inderdaad niet zijn uitgesloten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden