Kogelvrije kleding is helemaal hip

Yavuz Yilmaz trekt een paspop een kogelwerend vest aan in zijn winkel in Eindhoven. Beeld Koen Verheijden
Yavuz Yilmaz trekt een paspop een kogelwerend vest aan in zijn winkel in Eindhoven.Beeld Koen Verheijden

De winkel van Yavuz Yilmaz lijkt op iedere andere chique kledingzaak. Paspoppen staan strak in het pak. In sierlijke letters staat op de gevel 'Miguel Caballero' geschreven. Maar deze zaak in hartje Eindhoven is de eerste van Nederland met kogelwerende mode. Yilmaz houdt een rode bodywarmer omhoog. "Deze is van het zwaarste kaliber. Die kan mitrailleurvuur weerstaan."

Marten van de Wier

Eindhovenaar Yilmaz (41), afkomstig uit de beveiligingsbranche, richtte samen met de Amsterdamse zakenman Ibrahim Özgül (31) de Panamera Group op. Hun bedrijf haalde het kogelvrije merk van Colombiaan Miguel Caballero naar Europa. In diens pakken en overhemden is de kogelwerende laag onzichtbaar verwerkt. De Amerikaanse president Obama draagt ze, evenals de Turkse president Erdogan. Maar tot dusver waren ze alleen in Noord- en Zuid-Amerika te krijgen.

Gouden tip
In de Eindhovense winkel kost een bodywarmer 3500 euro. Een kogelvrij hemd is 2400 euro. De winkel mocht in de eerste maand op warme belangstelling rekenen: niet alleen van klanten, maar ook van de mannen die de zaak op 20 februari beroofden. "Een busje met een Oost-Europees kenteken. Voor het oog van voorbijgangers hebben ze alles leeggehaald."

"Vreselijk, want er hingen maatwerkpakken die we in opdracht van klanten hebben laten maken", zegt Yilmaz. Hij wil niet zeggen hoe groot de schade is. De beveiliging is verbeterd, en Panamera heeft 25.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die naar de daders leidt.

Het bedrijf kan tegen een stootje, want in de eerste weken liep het al storm, zegt Yilmaz. "We hebben ons 100 procent vergist in Nederland. We dachten hier wel íets te verkopen, maar niet dat het zo hard zou gaan. We gingen uit van een doelgroep van mensen met geld, ondernemers, maar onze klanten blijken te komen uit alle lagen van de bevolking." Sinds de opening begin februari zijn al honderden kledingstukken verkocht. In de winkel, die alleen geopend wordt op afspraak, ontvangen zijn verkoopsters aan de lopende band klanten.

Gecreëerd
Dat zegt iets over Nederland, erkent Yilmaz. "Mensen voelen zich steeds onveiliger op straat. Dat wil niet zeggen dat het onveiliger wórdt. Het onveiligheidsgevoel is voor een groot deel gecreëerd door de media, daar ben ik heel eerlijk in. Maar het is niet mijn taak om klanten daarvoor te waarschuwen. Iedereen is vrij, en op de markt geldt de wet van vraag en aanbod."

Zakenpartner Özgül: "Als we één kledingstuk per week verkopen, is de zaak al rendabel. Alles wat we daarna verkopen is winst."

In Nederland gelden geen beperkingen voor de verkoop van kogelwerend materiaal. Maar hoe lang nog? Özgül: "Ik ben wel bang dat ze voor ons de wet gaan wijzigen. Dat de overheid dit ziet als een weg voor criminelen om aan kogelwerende kleding te komen, en daar iets aan wil doen." De onderneming richt zich 'absoluut niet' op de criminele markt, zegt Özgül. Maar hij vermoedt wel dat er 'een paar' criminelen onder zijn klanten zitten. Hij ziet er ook geen kwaad in. "Mag een crimineel geen jas kopen? Jazeker! Dat mag hij toch ook bij de H&M?"

In de komende maanden opent Panamera ook een filiaal aan de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Daarna volgen de rest van Europa, en Turkije, zo is het plan. Brussel, Keulen en Parijs staan bovenaan het verlanglijstje van de Turks-Nederlandse ondernemers, die trouwens zelf geen kogelvrije kleding dragen. "In elk land heb je schietpartijen", verklaart Yilmaz. "Nederland is een veilig land om te leven. Dat gevoel heb ik altijd gehad, en dat zal ook altijd zo blijven."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden