Kogels en granaten

Het is me deze week wel duidelijk geworden dat ze in Turkije een rare opvatting hebben over de functie van de vrije pers. Zo is het daar heel normaal dat de publieke omroep TRT - die hier ook via de kabel of de schotel is te ontvangen - als een soort oorlogsmachine wordt gebruikt. TRT is bezig met een leuke actie in de trant van 'Open Het Dorp'. De Turkse regering wil, tegen alle internationale regels in, op andermans grondgebied Koerdische dorpen open rijten, bombarderen en verbranden om 'het terrorisme' uit te roeien. Daarvoor zijn kogels en granaten nodig en daarom is TRT 'een inzameling begonnen die is bedoeld om steun te geven aan de soldaten die vechten tegen de Koerden in noord-Irak'. Vanzelfsprekend is de actie ook in Nederland een groot succes. Turkse banken in Den Haag of Rotterdam kunnen de toezeggingen amper aan.

Dat de Turkse staatstelevisie niet vies is van grove manipulatie blijkt uit het bezoek dat dertig Arnhemse scholieren onlangs aan Turkije hebben gebracht. Ze werden misleid door TRT en voor miljoenen Turkse kijkers in het kader van de oorlogsactie tegen de Koerden opgevoerd. De Nederlandse kinderen gaven voor de camera's hun zakgeld weg in de veronderstelling dat het voor weeskinderen was bedoeld, terwijl het om de bekostiging van kogels, napalm en marteltuig voor het Turkse leger ging.

In Turkije begrijpen ze trouwens niet waarom die eigenzinnige Nederlandse journalisten zich niet achter hun dappere Turkse soldaten opstellen. Dat hadden ze bijvoorbeeld kunnen doen door het pas in Den Haag opgerichte Koerdische parlement in ballingschap af te keuren. Verleden week kregen sommige Nederlandse dagbladen een fax van Tümsiad, een 'invloedrijke organisatie van industriëlen in Turkije', volgens de Volkskrant. 'Tümsiad verwacht van u als vertegenwoordigers van democratische, onafhankelijke en objectieve media dat u er alles aan zult doen dat de activiteiten van de PKK en haar schijnparlement worden beëindigd', meldde de fax.

Ik vraag me af wat men in Turkije eigenlijk van democratie, onafhankelijkheid en objectiviteit weet. In dat land stoppen ze democratisch gekozen parlementariërs voor vele jaren in de gevangenis omdat ze een afwijkende visie hebben op het Koerdische vraagstuk.

Pijnlijk is dat door Nederland gesubsidieerde islamitische organisaties de Nederlandse televisie mogen gebruiken om op te roepen tot een anti-Nederlandse actie vanwege het niet verhinderen van de oprichting van het Koerdische parlement. Zo kreeg voorzitter Ates van de Turks Islamitische Culturele Federatie alle gelegenheid om in het journaal te dreigen met een boycot van Nederlandse goederen. Wat heeft de islam in vredesnaam te maken met de consumptie van Westlandse tomaten? Kan die man zich niet beperken tot zaken die met geloof en cultuur te maken hebben of op zijn minst zijn agressieve anti-Nederlandse oproep via zijn eigen TRT doen? Gelukkig voor Ates is Nederland voor zover bekend een democratisch land dat weigert ballingen en buitenlanders de mond te snoeren. In Turkije was een Nederlandse kopie van Ates allang achter de tralies beland, samen met de Koerdische parlementariërs van de Democratische Arbeiders Partij.

Ik word licht misselijk van dit soort vertegenwoordigers van de islam. En dan heb ik het nog niet eens over hun fundamentalistische neefjes uit Iran, Pakistan of Algerije die schrijvers ter dood veroordelen en journalisten en raï-zangers in stukken hakken.

Ik was trouwens aanwezig bij het oprichten van het Koerdische parlement en zag daar geen terroristen. Anders zal het morgen zijn bij de demonstratie van de Turks Islamitische Culturele Federatie. In Den Haag zullen dan honderden TRT-kijkers ongehinderd voor het afschaffen van de vrijheid van meningsuiting en vereniging in Nederland pleiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden